CIS: Un PSOE a l'alça tornaria a guanyar les eleccions i la dreta perdria vots
Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu (Reuters)

CIS: Un PSOE a l'alça tornaria a guanyar les eleccions i la dreta perdria vots

Ciutadans és el partit de la dreta que més baixa en el bàrometre, seguit del PP, en canvi, Vox pràcticament mantindria resultats, però pujaria dues dècimes

RedaccióActualitzat

Dos mesos després de les eleccions del 10 de novembre, els resultats electorals pràcticament es repetirien, segons el CIS. Després de la investidura de Sánchez per la mínima i de la formació del seu govern, si es tornessin a repetir els comicis la situació seria molt semblant.

El PSOE tornaria a guanyar, però pujaria tres dècimes respecte el resultat electoral, amb un 28,3% en estimació de vot. Això li permetria distanciar-se del PP, que obtindria vuit punts menys.

 

Baixen les dretes

Els populars quedarien en segon lloc, però baixarien gairebé un punt, fins al 20% en estimació de vot. La resta de partits de la dreta també baixarien.

Vox, en tercer lloc, mantindria pràcticament els resultats, i sumaria dues dècimes, amb un 15,2% dels vots.

Ciutadans no atura la davallada, segons el CIS, que li resta més d'un punt. El partit liderat per Inés Arrimadas baixaria 1,2 punts, fins al 5,6% en intenció de vot.

 

La resta es manté

Unides Podem, en quarta posició, mantindria el resultat, amb un 12,8% del vot, així com Més País, amb un 2,3.

Esquerra, Junts per Cat i la CUP treuen en estimació de vot el mateix percentatge que tenen ara.

El baròmetre es va fer abans que s'anunciés el pacte PSOE-ERC, però quan ja havien iniciat les negociacions. L'enquesta es va realitzar entre el 29 de novembre i el 19 de desembre.


La influència de l'independentisme

Segons les dades d'aquesta enquesta, a 3 de cada 4 ciutadans, un 75,3%, no els va influir el procés independentista català a l'hora d'anar a votar el 10N.

Del 24,2% que sí que es van considerar influïts, la majoria, un 42,7%, els va reafirmar per continuar votant el mateix partit pel qual ja havien optat abans.

Dels que sí que van canviar el vot en la repetició de les eleccions un 13,3%, el conflicte els va impulsar a votar per un partit independentista.

En canvi, un 9,3%, ho van fer per optar "a favor d'un partit que defensa més la unitat d'Espanya" i un 15,7% pel que "millor podia parar" els independentistes.

Només un 4,1% va canviar el vot per "un partit que defensa el diàleg i l'entesa".

 

ARXIVAT A:
PSOEPPUnides PodemCsVoxERCJxCatCUP
Anar al contingut