"Ciberguaites": alumnes d'ESO contra l'assetjament a les xarxes durant el confinament

Abans de l'estat d'alarma feien vigilància contra el bullying al pati. Ara vigilen des d'internet

Oriol VidalActualitzat

Una quinzena de voluntaris de l'Institut Maria Rúbies de Lleida formen part de la iniciativa "Ciberguaites".

Fins ara, la seva feina era detectar maltractament psicològic al centre, però, ara, la nova situació els ha obligat a reinventar-se. Vigilen que els seus companys de classe no pateixin "bullying", però vigilen des de les xarxes

La Rosa vigila amb l'ordinador si algun company ho està passant malament
La Rosa vigila amb l'ordinador si algun company s'ho està passant malament (CCMA)

Rosa Bernat, de 3r d'ESO, és una de les alumnes que, des de principis d'aquest curs, mirava de detectar possibles casos d'assetjament al pati de l'institut, però el confinament ho va aturar i el centre i els estudiants van decidir mantenir la vigilància, però des de casa, centrats en el "bullying" a través de les xarxes socials.

"Mirem algun cas de ciberassetjament. Ens hi posem una estona al matí i una estona a la tarda."


 

La Blau es posa en contacte amb la persona que pot ajudar a un company que no està bé
La Blau es posa en contacte amb la persona que pot ajudar un company que no està bé (CCMA)

La seva companya Blau Granado també fa aquest seguiment. Mira si a través de les xarxes detecta si algun alumne mostra o expressa algun símptoma d'angoixa.

"És més fàcil connectar de tu a tu que no d'un alumne cap a un professor perquè sempre pot pensar 'Potser els hi diu als meus pares' o coses d'aquestes."

A l'institut Maria Rubies hi ha alumnes de primer a quart d'ESO que fan de "ciberguaites". De moment no han detectat cap cas de ciberassetjament, però sí altres problemàtiques.
 

L'alerta també la pot fer arribar el mateix afectat, o algú que el conegui, a través d'un missatge a l'adreça de correu electrònic que facilita l'institut.

Ferran Maldonado és el cap d'estudis.

"Nosaltres portem aquesta petició a la persona que pensem que millor pot atendre aquesta situació. Podem fer des de trucada als pares fins a parlar amb aquest alumne, oferir un servei anònim d'ajuda a nivell psicològic, etc."

Alba Escolar, coordinadora educativa, explica què és el que més preocupa els alumnes.

"El que hem detectat més són alumnes que s'han angoixat pel confinament. Ens han comentat que els ha costat molt sortir de les seves habitacions, que patien insomni. Hi ha hagut tot un canvi de rutines. Hi ha hagut, també, molta por."

Satisfets amb l'experiència, a l'institut Maria Rúbies preveuen mantenir els "ciberguaites" quan els alumnes tornin a les aules. Els afegiran a la vigilància que ja feien de possibles casos d'assetjament escolar al mateix centre abans de la pandèmia.
 

 

 

ARXIVAT A:
BullyingAssetjament escolarXarxes socials Coronavirus Estat d'alarma
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut