Madrid/Barcelona

CDC, ERC, PSC, ICV i CUP critiquen les citacions, i C's i PPC les troben justes

Oriol Junqueras afirma que les citacions són un motiu més a favor de la independència de Catalunya

Actualitzat

Tots els partits catalans han fet declaracions valorant amb diferents matisos la citació com a imputats de Mas, Ortega i Rigau. Josep Rull, de Convergència Democràtica de Catalunya, ha assegurat:

"Fer declarar el president Mas el 15 d'octubre, el mateix dia que es va afusellar el president Companys, o és un acte de provocació o és una estupidesa rotunda; o totes dues coses. I per tant, és un exercici de poca sensibilitat que no passarà inadvertit per una majoria clara d'aquest poble".

En la mateixa línia, el líder d'ERC, Oriol Junqueras, ara company de llista de Mas a Junts pel Sí, ha afirmat que les citacions són un motiu més a favor de la independència de Catalunya:

"No hi ha antecedents ni cap cas en el món en què algú que consulta la ciutadania se li respongui via judicial. I per tant, una demostració més que la pertinença a l'estat espanyol és del tot inviable."

També el portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, ha expressat "tota la solidaritat" amb Mas, Ortega i Rigau, i ha advertit sobre la "politització de la justícia" i de "com entén la democràcia el govern espanyol". Sabrià s'ha posicionat contra la imputació d'Artur Mas en unes declaracions fetes a la seu nacional d'ERC poc després de conèixer-se la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

El PSC ha considerat que és un "error" i que "no ajuda al diàleg, la negociació i el pacte" necessaris després del 27S. Ho ha dit la secretària d'Organització del PSC, Assumpta Escarp, que ha mostrat el seu "respecte" per les decisions judicials, però tot seguit ha considerat "necessari" expressar l'opinió dels socialistes catalans després d'una "imputació política" que té "transcendència".

I Iniciativa per Catalunya els Verds (ICV) també ha lamentat la decisió, que ha considerat "un despropòsit més de l'Estat" al voltant del 9-N. Dolors Camats, que ha comparegut juntament amb Joan Herrera com a coordinadors d'ICV, ha alertat que l'acció del TSJC "ajuda a la confrontació i la polarització" política a Catalunya. A més, ha lamentat que contribueix a "un escenari del sí o el no", cosa que "expulsa del debat d'altres temes que afecten el dia a dia de la gent".

La CUP, en un comunicat, ha rebutjat les imputacions i ha advertit l'Estat que la desobediència del 9-N serà una pràctica habitual de les institucions, després del mandat del 27 de setembre a les urnes.

A la xarxa, David Fernàndez ha expressat en un tuit la seva solidaritat amb Mas davant d'un estat que troba neuròtic, demofòbic, autoritari i inquisitorial.

Per la seva banda, Espadaler ha dit que UDC està "al costat" de Mas i veu un "error gravíssim" la imputació, que va en la "direcció contrària" a la solució del conflicte entre Catalunya i la resta d'Espanya.

Per contra, Ciutadans ha recordat que "qualsevol espanyol està sotmès a l'estat de dret, es digui Albert Rivera o Artur Mas". Després d'una reunió de l'executiva a Nou Barris, el president de C's ha dit que si Mas ha estat cridat a declarar com a imputat pel TSJC en relació amb l'organització del 9-N és perquè hi ha "uns suposats delictes darrere". Ara bé, ha demanat que no es barregi la "incapacitat política" del president amb els afers amb els tribunals.

El cap de llista del PPC a les eleccions al Parlament, Xavier García Albiol, ha instat Artur Mas a renunciar a la investidura com a president de la Generalitat, en estar "deslegitimat" per la imputació per presumpta desobediència per l'organització de la consulta alternativa del 9-N.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut