El cava és un dels "productes prèmium" més robats als supermercats catalans
El cava és un dels "productes prèmium" més robats als supermercats catalans (iStock)

Cava, oli o escopinyes: la llista dels productes més robats als supermercats catalans

Els productes que més es furten als supermercats de Catalunya, com els licors, el cafè o la xocolata, acaben revenuts al mercat negre

Actualitzat

Veure productes amb alarma al supermercat és cada cop més habitual. Si bé fa anys normalment els licors es trobaven en vitrines o amb collarets alarmats, ara també podem veure conserves, xocolata, paquets d'ibèrics i, darrerament, garrafes d'oli.

I és que precisament aquest producte ha esdevingut el més furtat a Catalunya el darrer any, segons una enquesta feta a 10.000 supermercats al conjunt de l'estat espanyol de l'empresa d'alarmes STC. L'augment del preu de l'oli és clau per explicar aquest fet.
 

Els aliments més furtats a Catalunya

L'enquesta mostra que els productes més robats als supermercats catalans són l'oli, els licors, el cafè, les escopinyes i la xocolata.

Curiosament, a casa nostra és on encara es furten llaunes d'escopinyes, una categoria que no desapareix tan habitualment dels supermercats --sense passar per caixa-- a la resta d'Espanya.

L'informe també assenyala que a casa nostra també lideren els furts les ampolles de cava, en la categoria de robatoris "prèmium".

Mapa dels productes singulars furtats a cada CCAA (STC)

"És evident que tenim un paladar exquisit, fins i tot pel que es roba, amb una clara preferència pels productes gurmet", diu Salvador Cañones, portaveu de STC.

El secretari general del Consell d'Empreses Distribuïdores d'Alimentació de Catalunya, Roger Gaspa, confirma la tendència que s'apunta en aquesta enquesta: "Encaixa amb les dades que tenim nosaltres."

Segons la patronal dels supermercats CEDAC, el valor econòmic dels furts als supermercats al conjunt de l'Estat arriba fins als 1.500 milions d'euros de pèrdues a l'any.
 

L'oli, al podi

El gran canvi respecte de l'informe anterior d'aquesta empresa és que l'oli ha escalat en un any i s'ha situat entre els cinc productes més furtats, reemplaçant la tonyina i el bonítol. La resta de productes es mantenen, és a dir, els licors es mantenen com a líders indiscutibles, i per sota de l'oli hi ha els embotits ibèrics, els productes d'afaitar i els vins.

Mapa dels productes més furtats per CCAA (STC)

De fet, aquest producte és el més robat, a més, a l'Aragó, Andalusia, Castella-la Manxa, País Valencià, Madrid, Balears i Extremadura. Al conjunt d'Espanya, el producte més sostret són els licors, seguits de l'oli.

"Aquest últim any s'ha afegit al top dels productes més furtats l'oli, i no és pas estrany, perquè una garrafa d'oli ja val més que una ampolla de licor", rebla Gaspa.
 

Es roba per necessitat?

Una de les dades més reveladores d'aquest informe apunta que la majoria dels furts no es fan per necessitat, sinó que els executen bandes professionals i organitzades  per revendre els productes al mercat negre.

Es tracta de bandes organitzades que es fixen en productes de marca i gurmet, és a dir, que no busquen pa, pasta, farina o arròs.

"Els productes que desapareixen dels lineals no són pas de primera necessitat, sinó licors, ibèrics o conserves, productes de valor afegir que les bandes organitzades després revenen", conclou el portaveu de la patronal dels supermercats.

ARXIVAT A:
Consum
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut