A Catalunya, el que més desapareix de manera il·lícita són les begudes alcohòliques, i hi sobresurt el cava (Unsplash)

Cava a Catalunya, gelats a Madrid i pop a Galícia: què es roba més als supermercats

Els lladres s'emporten productes gurmet i tenen predilecció pels productes autòctons i locals, com el formatge de Maó a les Balears

RedaccióActualitzat

Begudes alcohòliques, embotits ibèrics, productes per afaitar, tonyina i el bonítol o vins. Aquests productes encapçalen el llistat del que més s'enduen els lladres dels supermercats de l'Estat. 

Així ho afirma un estudi de l'empresa STC, especialitzada en seguretat per combatre els furts. Han configurat un llistat de productes que dona pistes sobre els gustos de cada zona.

A Catalunya, el que més desapareix de manera il·lícita són les begudes alcohòliques, seguint la tendència global espanyola. Amb la particularitat que en sobresurt una de molt concreta: el cava.

En segon lloc, però, hi ha una sorpresa. Les escopinyes típiques de vermut, que no apareixen en cap altre punt de l'estudi. En tercera posició hi ha la xocolata, seguida del cafè i dels productes d'afaitar.

Gelats a Madrid, pop a Galícia

Hi ha diversos nexes en comú en tots els furts, sense importar quina és la comunitat d'origen. Com a norma general, els lladres s'emporten productes gurmet com els formatges o la xarcuteria selecta.

També hi ha predilecció pels productes autòctons i locals, com el formatge de Maó a les Balears o els vins canaris a les Canàries. D'altra banda, molts dels aliments s'emmarquen dins de la dieta mediterrània, com és el cas de l'oli d'oliva o el bonítol. Un altre element comú són els aliments més orientats al plaer, com la xocolata.
 

 

A cada territori s'hi detecta algun producte favorit per endur-se sense passar per caixa. El pop desapareix més dels supermercats de Galícia o els gelats, a València i Madrid. Andalusos i castellanomanxecs prefereixen el formatge i a Cantàbria es furten més llagostins.

 


Segons expliquen des de l'empresa, han extret les dades de les sol·licituds de productes antirobatori que els han fet els clients. Afirmen que han tingut en compte més de 10.000 establiments en un període comprès entre l'abril del 2022 i el març del 2023.

Robatoris en ascens

Els furts i robatoris als supermercats espanyols no paren d'augmentar. Segons l'estudi, els cometen a parts iguals clients habituals i lladres professionals, encara que la motivació és diferent". Així ho assegura Salvador Cañones, soci director de STC.

"La inflació, amb la pujada de preus de la cistella de la compra, fa que els furts creixin. La previsió amb què treballa tota la indústria, lamentablement, és que la tendència segueixi igual."

Cañones afegeix: "El 86% dels furts els cometen persones reincidents, siguin professionals o clients habituals, que després revenen els productes per sota del seu preu."

 

ARXIVAT A:
AlimentacióSeguretatEmpresa
Anar al contingut