Barcelona

Catalunya és la comunitat amb la costa més protegida i també més urbanitzada

El litoral català és el que té més quilòmetres protegits de tot Espanya. Això contrasta amb el fet que la costa de Catalunya és la més urbanitzada, amb un 46,5% del total, segons afirma la novena edició de l'informe "Destrucció costi el que costi" de Greenpeace. S'han analitzat setze espais naturals protegits catalans i, segons l'organització ecologista, vuit estan amenaçats per la urbanització, la construcció de grans infraestructures i l'abocament de residus.

Actualitzat
L'estudi de Greenpeace posa especial èmfasi en la situació del cap de Creus, els Aiguamolls de l'Empordà, la costa del Garraf, el delta de l'Ebre i el litoral tarragoní, amenaçats per la construcció d'habitatges.

Un dels projectes que denuncia és el de l'Ajuntament de Torredembarra, que vol construir 560 habitatges en una zona inundable pròxima al litoral. El consistori justifica el projecte perquè la declaració de protecció va ser posterior al pla municipal d'ordenació urbana.

La crisi en el sector de la construcció ha fet que, per compensar les pèrdues, s'hagi passat de construir immobles a construir grans infraestructures. Això posa en perill espais protegits com els del Baix Ter-Illes Medes, a Girona, i la costa del Maresme. És remarcable també la situació al delta del Llobregat, que pateix una intensa pressió per les ampliacions de l'aeroport i el port de Barcelona i l'elevada contaminació del riu pels abocaments agrícoles i industrials.

Més de la meitat de la costa espanyola, amenaçada

En el conjunt de l'estat la situació no és millor. Dels 233 espais protegits analitzats, més de la meitat estaven amenaçats per projectes urbanístics, contaminació o la construcció d'infraestructures.

Greenpeace denuncia que existeixen més de 562.000 habitatges i 51 ports projectats per ser construïts en espais protegits al litoral o en les seves proximitats.

L'organització ecologista demana mesures per combatre aquest desenvolupament immobiliari que titllen de depredador. Recorden que Espanya és el país de la Unió Europea amb més expedients oberts per no protegir el medi ambient.

Anar al contingut