L'entrevista d'Iceta publicada a "Berria" continua portant cua (ACN)
L'entrevista d'Iceta publicada a "Berria" continua portant cua (ACN)

Casado diu que Iceta ha revelat "el full de ruta que Sánchez va pactar amb Torra"

El líder del PSC va afirmar dimecres que, si el 65% dels catalans vol la independència, caldrà trobar un mecanisme per fer-la possible. L'endemà, Iceta va rectificar.

RedaccióActualitzat

La polèmica continua envoltant les declaracions de Miquel Iceta al diari basc Berria en què assegura que si el 65% dels catalans volen la independència, la democràcia haurà de trobar un mecanisme per habilitar-la. El mateix primer secretari del PSC ha rectificat aquestes paraules però les crítiques li plouen des de tot arreu.

Pablo Casado ha explicat què és el que s'amaga, segons ell, al darrere d'aquestes declaracions. El president del PP diu que Iceta ha descobert el pla del PSOE pactat amb els independentistes:

"Miquel Iceta va dir la veritat. va dir que la propaganda en els mitjans públics catalans i l'adoctrinament en els col·legis faci el seu treball i d'aquí 10 anys hi ha una majoria social que demani la independència de Catalunya. Crec que és gravíssim, però almenys valoro que digui la veritat perquè aquesta és el full de ruta que Pedro Sánchez va pactar a la Moncloa amb el senyor Torra abans de l'estiu. I això és la negociació que van emprendre i que va culminar amb la cimera de Pedralbes"

 

Casado: "És el full de ruta que Sánchez va pactar a la Moncloa amb Torra abans de l'estiu" (EFE) 

La cap de llista del PP per Barcelona a les eleccions generals, Cayetana Álvarez de Toledo, no ha estalviat desqualificacions per al líder del PSC:

"No té principis, ni escrúpols, ni criteri, ni remei. El que va fer aquest dimecres és l'enèsima prova que el PSC és un dels gravíssims problemes espanyols"

 

Cayetana Álvarez de Toledo sobre Miquel Iceta: "No té principis, ni escrúpols, ni criteri, ni remei" (ACN) 

Carmen Calvo: "Iceta no és independentista. No hi ha tema"

Des del govern de Pedro Sánchez i també des del PSOE s'han apressat a corregir Iceta. La vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, ha assegurat a TVE que la independència de Catalunya és impossible:

"Iceta és un socialista antiindependentisme i el nostre país no té estructura jurídica perquè ningú amb cap referèndum en el seu territori trenqui la unitat de l'estat espanyol. No hi ha tema"

 

Carmen Calvo afirma que Catalunya es pot treure del cap la independència (EFE) 

Altres membres de l'executiu del PSOE com Meritxell Batet o José Luís Ábalos també asseguren que els socialistes no acceptaran mai la independència de Catalunya.

El ministre de Foment ha dit a Tele 5 que Iceta no hauria d'haver fet aquestes declaracions en un moment com ara: "El company Iceta, que és molt donat a fer reflexions, quan s'insereix això en un context com l'actual, de confrontació electoral, resulta inapropiat".

I la ministra de Política Territorial i cap de llista del PSC per Barcelona a les eleccions del 28A, Meritxell Batet ha assegurat que el projecte socialista "combat de manera contundent el secessionisme i defensa el sistema constitucional i estatutari" i el referèndum d'autodeterminació "no té cabuda al sistema constitucional i estatutari."

Batet ha afegit: "El que farem és treballar per augmentar la millora de la convivència a Catalunya, que és realment el que està en perill (···) Hi ha una societat dividida i fracturada que fa molt de temps que està patint, i cal que hi hagi una gran majoria política per aprofundir la convivència a Catalunya."

L'entrevista a Berria es va publicar dimecres i l'endemà Iceta rectificava. Va dir que un referèndum sobre la independència "no és la solució" i que és equivocat pensar en una "solució puntual de sí o no". Miquel Iceta aposta per fer un esforç per trobar "el camí del mig". I tot i que encara no sigui un moment "prou madur", un nou acord en matèria d'autogovern i finançament "permetria fer avançar la societat catalana."

ARXIVAT A:
IndependènciaMiquel IcetaPSCPSOEPablo CasadoPP
Anar al contingut