Els galeristes s'han unit al MACBA
Els galeristes s'han unit al MACBA
Barcelona

Carles Taché, la Casa Sin Fin i Antoni Muntadas, guardonats amb els premis dels galeristes de Catalunya

Les galeries d'art de Catalunya han lliurat els premis amb què volen fer visible el paper difusor i emprenedor de les galeries. Entre els guanyadors també, la galeria Casa Sin Fin, la comissària d'exposicions Marta Gili o Adrián Melis com el millor artista jove.

RedaccióActualitzat
Les galeries d'art de Catalunya han lliurat els premis GAC, amb què volen fer visible el paper difusor i emprenedor de les galeries i posicionar-les al mercat artístic, en un acte en què van reunir una munió de gent del món de la cultura i la política al Museu d'Art Contemporani de Barcelona. Els guanyadors d'aquesta edició de la nit del galerisme han estat la galeria Carles Taché, per la seva trajectòria de més de 25 anys i "el seu esforç per mantenir el nivell dels artistes representats, acompanyar els seus projectes i comprometre's amb la seva projecció internacional", i la galeria Casa Sin Fin, per la seva projecció internacional, sobretot a l'Amèrica Llatina.

Els GAC també han premiat la comissària d'exposicions Marta Gili, pel seu paper en importants exposicions d'àmbit català i internacional; i el cubà Adrián Melis com el millor artista jove per l'exposició "Nuevas estructuras de producción" d'ADN Galeria, mentre que el premi al col·leccionisme se'l va endur Ernesto Ventós.

Anna Maria Guasch, per la seva banda, ha estat distingida amb el premi a la crítica d'art. Finalment, el premi al mitjà de comunicació ha estat per al programa "Escletxes", de BTV.

Antoni Muntades, premi honorífic

Durant l'acte s'ha homenatjat l'artista Antoni Muntadas, pioner del "media art" i de l'art conceptual. El premi honorífic reconeix la seva obra i la seva trajectòria, així com la seva relació amb les galeries d'art catalanes. Antoni Muntadas ha exposat en museus com el Moma i el Guggenheim de Nova York, al Reina Sofía de Madrid o el MACBA. Ell, però, no va poder ser present a la gala, perquè era a Nova York.

El jurat ha destacat que Muntadas aborda temes socials, polítics i de comunicació i investiga els canals d'informació i les formes en què poden ser utilitzats per censurar o promulgar idees a través de vídeo, fotografia, intervencions urbanes, 'performances', internet i recursos multimèdia.

Les galeries són un lloc de trobada que cal recuperar

Carles Taché, guardonat amb el premi a la trajectòria, ha fet una crida al públic i ha dit que les galeries "estan obertes, pot entrar-hi tothom, no s'ha de tenir por". Per Taché, les galeries són "un espai vital en una ciutat on s'exposa l'art contemporani del moment, de les noves generacions. És un lloc de trobada que cal recuperar per al públic general en una ciutat com Barcelona".

Abans de la vetllada, els guanyadors dels premis han posat conjuntament davant de les càmeres, i després s'hi han afegit els membres del jurat que ha decidit els guardons.
Anar al contingut