Foto de família del nou govern de Pedro Sánchez a les escales de La Moncloa
La foto de grup del nou govern de Pedro Sánchez ha precedit la primera reunió (Reuters/Juan Medina)

La Moncloa reclama "resoldre els problemes amb política" davant el pas de García-Castellón

La primera mesura que ha aprovat el nou govern és l'ordre ministerial per iniciar els pressupostos generals de l'Estat del 2024

RedaccióActualitzat

"Ens sembla fonamental que els problemes polítics es resolguin a través de la política." Ho ha defensat la nova ministra d'Educació i Esports, Pilar Alegría, que aquest dimarts s'ha estrenat com a portaveu del govern espanyol, després del primer Consell de Ministres del nou govern de Pedro Sánchez

Responia així a la pregunta d'un periodista sobre els últims moviments del jutge García-Castellón, que aquest dimarts ha demanat a Suïssa que localitzi Marta Rovira i investigui un compte bancari: "Hem aprovat mesures que clarament i objectivament han millorat la convivència a Catalunya i és en aquest camí on volem continuar transitant", ha insistit Alegría.

També ha anunciat la primera mesura que ha aprovat el nou govern: "l'ordre ministerial per iniciar els pressupostos generals de l'Estat del 2024", que esperen aprovar "com més aviat millor". "No tenim ni un minut per perdre", ha dit.

La portaveu ha volgut destacar, a més, la "determinació de tot el govern per continuar desplegant l'agenda d'estabilitat, progrés i convivència". "Una agenda molt ambiciosa desplegada per un govern format per homes i dones amb una trajectòria en la gestió important i un objectiu important, que és millorar la vida dels espanyols", ha dit.

 

La il·lusió del primer dia

L'arrencada del nou executiu s'ha visualitzat amb la foto de família a les escales del palau de La Moncloa, del president espanyol amb els 22 ministres del PSOE i Sumar.

Últim acte protocol·lari abans de la primera reunió del govern, ja sense les ministres d'Unides Podem --Irene Montero i Ione Belarra--, amb dos ministres catalans --Jordi Hereu i Ernest Urtasun-- i amb perfils molt polítics "per a una legislatura d'un alt perfil polític", com va argumentar Sánchez a l'hora de presentar-lo.

Tot plegat s'ha transmès en directe des de La Moncloa. S'han vist molts somriures a la taula ovalada on s'han assegut els ministres, junts per primer cop, especialment entre els que s'estrenen. Segons la portaveu, "l'ambient ha estat magnífic".

Primera reunió del nou Consell de Ministres de Sánchez
Primera reunió del nou Consell de Ministres de Sánchez (Europa Press/Eduardo Parra)


La carta de Sánchez als ministres: "A la crispació, hi respondrem treballant"

S'hi han trobat una carta personalitzada de Sánchez, en què els demana actuar amb "unitat i solvència" i "respondre treballant a un clima de crispació i insults encoratjat pels que neguen la legitimitat del gabinet".

"Aquest govern fa d'aquesta unió la seva raó de ser, i actuarà en conseqüència, des de la pluralitat interna, amb unitat, solvència i determinació en l'afany compartit de contribuir a l'avenç social, la convivència, l'estabilitat institucional i el diàleg entre diferents", diu el text.

"A la crispació, hi respondrem treballant. Al soroll interessat, amb diàleg i mà estesa. A la desqualificació i l'insult, amb una apel·lació sincera a la concòrdia i la convivència que anhela la majoria de la societat", afegeix el president espanyol.
 

La foto de família del PP

La reunió arriba després que la llei d'amnistia hagi començat a caminar al Congrés. Serà un dels cavalls de batalla de la legislatura. "És una llei plenament constitucional", ha dit Pilar Alegría.

A banda del ple al Parlament Europeu que se celebra aquest dimecres, el PP ha convocat una nova manifestació en contra d'aquesta llei el primer cap de setmana de desembre, just abans del Dia de la Constitució.

La portaveu del PP al Congrés dels Diputats, Cuca Gamarra, ha assegurat que està "fora del marc constitucional" i que condiciona la governabilitat a canvi d'"impunitat a polítics". En una entrevista a "Els matins" de TV3, ha afegit que el govern ha d'estar "controlat pel Parlament" i no "per un pròfug de la justícia", en referència a Carles Puigdemont.

Justament, amb aquesta idea, els populars han compartit a X un fotomuntatge en què han afegit Puigdemont, Oriol Junqueras i Arnaldo Otegi, a més d'una figura invisible que identifiquen com a "mediador internacional", a la foto de família del nou executiu, amb una estelada de fons. Més tard han esborrat la piulada.

 

Preguntada per aquest tuit, Pilar Alegría ha reclamat una "oposició constructiva"

Pots veure l'entrevista sencera a Cuca Gamarra aquí:

ARXIVAT A:
Pedro SánchezMoncloa
Anar al contingut