Rei negre, pintat, a la cavalcada de Reis de Girona (arxiu ccma)
Rei negre, pintat, a la cavalcada de Reis de Girona (arxiu ccma)

Cap cavalcada sense un rei Baltasar "de veritat", la crida de Casa Nostra, Casa Vostra

L'entitat ha iniciat una campanya per ajudar tots els ajuntaments a trobar el rei i els patges de negres i no pintats

Actualitzat

Casa Nostra, Casa Vostra demana als ajuntaments de Catalunya que, aquest Nadal, en les cavalcades dels Reis Mags, "no es pinti de negre el rei Baltasar i els seus patges". L'ONG ha engegat una campanya en la qual artistes negres i col·lectius afrodescendents reclamen que a les cavalcades hi vingui "el rei de veritat" i no es maquilli de negre una persona blanca.

 


A les grans ciutats com Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Tarragona i Lleida ja es fa, però en canvi no és el cas de Girona o Reus, on encara es manté aquest antic costum, com passa en moltes poblacions petites.

 

 

L'entitat considera que és una "pràctica racista" i ofereix suport als ajuntaments per, a través de  la seva xarxa de contactes pel territori, aconseguir que a tot arreu encarnin els personatges persones de pell negra. Ho ha explicat a El matí de Catalunya Ràdio Xavier Buxeda, portaveu de la nova campanya.

"El que ens proposem aquest any és ajudar a totes les (cavalcades) que no en van poder tenir un de veritat. Donar-los cobertura i la possibilitat que entre tots ens en responsabilitzem, i aconseguim que no quedi una sola població sense un rei Baltasar de veritat."

 

 

Des de Girona, els Manaies, que organitzen la cavalcada, ens han assegurat que aquest any el Rei Baltasar podria estalviar-se la pintura, ja que tres dels 8 candidats són negres. Aquest mateix dimecres, l'Ajuntament de Prats de Lluçanès, a Osona, ja s'ha sumat a la campanya i ha anunciat que no pintaran el rei Baltasar. Passarà el mateix per primer cop a la cavalcada de Figueres, a l'Alt Empordà.

ARXIVAT A:
NadalDrets humansMigracionsCultura popular
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut