Una professora, el primer dia de curs a l'Institut Escola Mediterrani
Preocupació a les escoles i instituts per com han de reorganitzar els horaris (ACN/Mar Rovira)

Trasbals a escoles i instituts per haver de refer els horaris a mig curs: "És un nyap"

La incorporació de 3.500 mestres i professors al gener per la reducció d'una hora lectiva als docents obliga a refer horaris a mig curs, amb la complexitat que això comporta

RedaccióActualitzat

Direccions d'escoles i instituts van de corcoll perquè han de refer tots els horaris. A partir del gener, han de reduir una hora lectiva dels mestres i professors i les han de cobrir amb els 3.500 docents nous que contractarà el departament.

Aquest era un dels punts clau de l'acord que va permetre desconvocar les vagues de principi de curs. D'entrada, és una bona notícia, però l'aplicació pràctica d'aquest pacte porta maldecaps a les direccions, fins al punt que alguns centres demanen deixar-ho per al curs que ve.

On és més complicat és a secundària i FP, perquè a diferència de primària, hi ha especialitats que només poden cobrir certs docents.

En el cas de l'Institut Vilatzara de Vilassar de Mar, una setantena de professors faran una hora lectiva menys al gener i, per cobrir-los, s'incorporaran quatre docents més.

El director del centre, Marc Vilanova, constata la dificultat de cobrir els especialistes:

"Jo necessito 2 hores de visual i plàstica, no necessito un professor de 18 hores de visual i plàstica. Necessitaré un professor molt interdisciplinari que pugui fer hores de socials, matemàtiques... I això pot ser molt complex."

Per això demanaran incorporar professors a mitja jornada per comptar amb més especialistes, i evitar fer tants canvis o canviar tutors.

Roger Sempere, professor de matemàtiques al mateix institut, és contundent:

"La paraula és 'nyap'. Canviar de professor a mig curs sempre és un inconvenient, sobretot en els cursos més alts. No m'agradaria que em passés amb grups de batxillerat, que els estic preparant per a la selectivitat."

Educació diu que serà flexible amb la incorporació de més docents al gener

Les direccions dels instituts públics de Barcelona s'han plantat i han decidit no refer horaris.

Alguns docents han proposat renunciar a la mesura fins al curs que ve, tot i celebrar-la, una opció que xoca amb els drets laborals que tenen.

Des del sindicat USTEC insten els centres a exigir a Educació "que siguin ells els que els diguin com han de fer aquesta gestió que entenem que és tan complicada", ha indicat la portaveu, Iolanda Segura.  

El departament i les direccions s'han reunit i, dilluns, tots els centres rebran un document amb orientacions. Educació s'ha compromès a ser flexible i permetre, per exemple, que en un claustre hi pugui haver més d'un 10% de mitges jornades.

A mitjan desembre es nomenaran 1.400 mestres i més de 2.100 professors, que s'incorporaran l'1 de gener.

En aquest vídeo podeu escoltar les diferents parts implicades:


La reducció d'una hora lectiva per als docents és una de les novetats d'aquest curs, que també va començar abans i amb les tardes de lleure tot el setembre. Tant els centres com les famílies es van queixar de falta de previsió en la planificació de les tardes de lleure.

ARXIVAT A:
Educació
Anar al contingut