Tampons i compreses passarien de pagar un 10% d'IVA a un 4%
Tampons i compreses passarien de pagar un 10% d'IVA a un 4%

Canvis en els impostos: pagar menys pels productes d'higiene femenina i més pel tabac

Unides Podem anuncia també una baixada de l'IVA dels serveis veterinaris i una pujada dels impostos en les apostes del joc

Laura GalánActualitzat

El diputat d'Unides Podem Txema Guijarro ho ha anunciat al debat del ple del Congrés: entre les mesures de la reforma fiscal consensuades amb el PSOE, s'inclourà un augment dels impostos al tabac i a les cases d'apostes i una baixada de l'IVA als productes d'higiene femenina i als serveis veterinaris.

"Les mesures per a la reforma fiscal reprenen el camí de la justícia fiscal i el camí que aquest país s'havia perdut fa un temps i que comença de nou."

Guijarro ha explicat que l'IVA dels productes anomenats "femenins", com tampons i compreses, podria baixar del reduït del 10% al superreduït del 4%. El del veterinari podria passar del 21% al 10%.
 

Més incògnites planteja per on pot anar la pujada d'impostos en el tabac i el joc d'apostes.

L'IVA sobre el tabac ja és el màxim, del 21% i no està recollit dins de l'acord del PSOE i Unides Podem per a la formació del govern de coalició i la investidura de Pedro Sánchez.

De fet, fonts del Ministeri d'Hisenda han dit a l'agència Europa Press que el govern no apujarà l'IVA del tabac perquè, precisament ja tributa al tipus màxim. El que no es descarta que se'l pugui gravar amb alguna mena d'impost especial.

El que sembla que el govern té clar és que el preu del tabac pujarà. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, també s'hi ha referit.

"El preu del tabac a Espanya està entre els més baixos d'Europa, amb un preu mitjà de la capsa d'aproximadament 5 euros, enfront dels 10 euros que val als països del nostre entorn europeu. Doble preu. Tot això sense comptar el baix preu d'alguns productes com la picadura de liar. Per tant, tenim marge per equiparar-nos a bona part dels nostres socis comunitaris."

Illa ha anunciat un Pla Integral de Reducció del Tabaquisme en què es contempla l'ampliació dels espais "sense fum" en cotxes o espais esportius a l'aire lliure i també una pujada de la fiscalitat tant al tabac com als cigarrets electrònics.

Fins ara, el govern de Pedro Sánchez no ha aprovat cap pujada de la fiscalitat del tabac. L'última va ser a finals del 2016, amb Cristóbal Montoro com a ministre d'Hisenda. En aquell moment es va apujar un 2'5% als cigarrets i un 6'8% a la picadura.

El gravamen en impostos del tabac representa gairebé un 80% del preu final d'aquest producte.

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Economia de butxaca
Anar al contingut