Berlín

Bush adverteix a l'Iran que totes les opcions estan sobre la taula

Nou advertiment d'Europa i els Estats Units a l'Iran. El president nord-americà, George Bush, ha insistit, des d'Alemanya, que totes les opcions estan sobre la taula, en relació amb les pressions que es poden exercir sobre el règim de Teheran per forçar una aturada de les seves activitats atòmiques, tot i que ha assegurat que la via prioritària és la diplomàtica. Bush, que aquests dies fa la seva última gira oficial per Europa, ha comparegut amb la cancellera Angela Merkel, que també s'ha referit a la possibilitat d'ampliar les sancions contra el govern persa. Abans de tornar a Washington, George Bush visitarà Itàlia, França i el Regne Unit.

Actualitzat

El president nord-americà, George Bush, que aquest dimarts, en l'etapa eslovena del seu viatge per Europa, ja va buscar el suport de tota la Unió Europea a la seva estratègia de pressió sobre l'Iran, aquest dimecres ha tornat a abordar la qüestió a Alemanya, i directament amb la cancellera alemanya, Angela Merkel.

Tots dos mandataris han parlat de l'Afganistan i del veí Iraq, del canvi climàtic i del preu del petroli i dels aliments i, sobretot, del programa nuclear iranià. Merkel ha assegurat que si l'Iran no coopera amb la comunitat internacional en relació amb el seu programa nuclear, les sancions contra el règim de Teheran s'incrementaran.

Bush, però, ha anat més enllà i, en un to sensiblement més dur, ha dit que la diplomàcia sempre està en primer terme, però que si l'Iran no abandona el seu programa nuclear, totes les opcions estan obertes. El president iranià, Mahmud Ahmadinejad, ja ha respost als advertiments assegurant que els enemics de l'Iran no podran aturar el seu programa nuclear.

Bones relacions

Merkel i Bush han qualificat la relació entre els seus països de sòlida, constructiva, intensa i amistosa, molt diferent de la que Bush va tenir amb l'anterior canceller Gerhard Schröder arran de la guerra de l'Iraq.

Precisament, en una entrevista al diari "Times", el president Bush ha assegurat que es penedeix de la retòrica agressiva que va utilitzar durant la guerra. Però li han preguntat si també es penedia d'haver envaït l'Iraq i ha respost que gens ni mica.

Anar al contingut