La festa del dia del Brexit: amb espectacle i compte enrere, però sense el Big Ben

Un cop es faci efectiva la sortida, el Regne Unit començarà el període de transició fins al 31 de desembre

RedaccióActualitzat

Divendres 31 de gener a les onze de la nit hora catalana . És el moment en què el Regne Unit deixarà de formar part oficialment de la Unió Europea. Els  partidaris del Brexit, que van guanyar el referèndum del  23 de juny de 2016, ja es preparen per a celebrar la fita.

Les celebracions del Brexit, però, també són motiu de polèmica. El govern britànic ha fet públiques les activitats previstes per al gran dia, però no han convençut els defensors més actius del Brexit.

En l'agenda oficial hi ha el discurs de Boris Johnson, la projecció d'un rellotge encarregat del compte enrere a la residència oficial del primer ministre i un espectacle de llums al Parlament amb la bandera del Regne Unit onejant inclosa.

A banda de les activitats festives, el govern també té previst llençar una moneda commemorativa que començarà a circular la mateixa nit del 31 de gener.

Hi ha qui vol celebrar el Brexit encara amb més pompa. Reclamen fer sonar les campanes del Big Ben com a senyal de commemoració, però el govern ho ha descartat. El motiu principal és el cost valorat en mig milió de lliures que suposa fer sonar el Big Ben, que ara està en obres. Tot i que s'estan recollint donatius per a fer-ho possible, el Parlament s'ha mostrat en contra:

Els 'brexiters' acusen la comissió de voler impedir que el Brexit es pugui celebrar i ja preparen una festa a la plaça del Parlament i podrien reproduir els so de les campanes del Big Ben a través d'una gravació.

 

La polèmica al cor de la Unió Europea

Tot això passa mentre els eurodiputats britànics ja s'ha acomiadat d'Estrasburg; aviat ho faran de Brussel·les, i allà els del Partit del Brexit han intentat aconseguir una cerimònia de baixada de la seva bandera. No n'hi haurà; la Union Jack serà retirada sense cap acte especial i enviada a un museu de la història d'Europa.

Brexit, i ara què?

La majoria absoluta que va obtenir el partit conservador liderat per Boris Johnson a les passades eleccions va fer accelerar els tràmits per a dur a terme el Brexit.

Una vegada arribi el dia, s'obrirà un procés de transició que té com a data límit el 31 de desembre, i on els britànics hauran de negociar la futura relació econòmica amb la Unió Europea. El gener del 2021 és el mes fixat com a data límit per a valorar les negociacions econòmiques. Si s'ha arribat a un acord, començarà la nova relació amb la Unió Europea, si no és així, el període de transició haurà acabat sense acord.

 

ARXIVAT A:
BrexitBoris Johnson
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut