Bretxa també a les pensions: les dones jubilades cobren un 34% menys que els homes

Raons històriques, la tardana incorporació de la dona al mercat de treball i la cura de familiars repercuteixen en una baixa pensió de jubilació

Actualitzat

Encara que es redueix una mica cada any, la bretxa de gènere a les pensions encara és elevada. Mentre els homes cobren de mitjana 1.225 euros al mes, les dones superen només lleugerament els 800, és a dir, cobren un 34% menys.

Una bretxa que encara seria més acusada si no es tingués en compte la pensió de viudetat

La Conxi Sánchez té 67 anys, en fa 5 anys que va quedar viuda i 2 des que es va jubilar de la seva feina de telefonista. Des de llavors, els números no li surten.

"Cobro 508 euros de viudetat i la resta, fins a 814, és la meva pensió de jubilació. Vaig cotitzar molts anys, però la meva cotització era molt baixa. Clar que m'ha tocat una pensió baixa, ja ho entenc."

Amb 814 euros ha de pagar les despeses diàries, i també la vivenda, perquè gairebé tota la vida ha viscut de lloguer. Mentre van ser dos no hi havia problema, ara és com portar una soga al coll. 

"No em puc permetre el luxe de pagar-me el pis. No puc, tal com estan. Hi ha una llista de dos anys per als pisos de protecció oficial aquí, a Girona, dos anys! I si em poso malalta i haig d'anar a una residència? Sabeu què es paga? La meva mare estava pagant aproximadament 2.000 euros cada mes, per una residència."


 

La pensió de viudetat fa temps que és al centre del debat. Montserrat Guillén és catedràtica d'Economia de la UB:

"Si mirem una mica el que passa a països del nostre voltant, veurem que la filosofia és completament diferent, sobretot en països nòrdics on la pensió de viudetat està pensada per ajudar en el moment de la pèrdua durant un any o dos anys, llavors hi haurà pressió perquè no sigui vitalícia, per exemple, o perquè els topalls econòmics que hi ha perquè no s'hi pugui accedir que vagin baixant i que cada vegada menys persones hi pugin accedir."

Guillén no creu que a Espanya es reverteixi la situació actual que les dones tenen una jubilació molt més petita que els homes.

"Les dones no pensem en la nostra vellesa. Cuidem els nens i els pares deixant de cotitzar i sense estalviar. I quan som grans, els nostres recursos són massa petits."

La bretxa de les pensions s'explica, també, per raons històriques, perquè la dona va incorporar-se més tard al mercat de treball. I quan ho va fer, en pitjors condicions. 


 

ARXIVAT A:
Pensions8M
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut