Una concentració a Barcelona amb motiu del 8 de març (ACN/Miquel Codolar)

Bretxa salarial: les dones a Espanya cobren un 9% menys que els homes

La xifra, però, està per sota de la mitjana europea, que és del 13%; en alguns països s'enfila fins al 20%

La igualtat entre homes i dones a l'hora de guanyar-se la vida encara està lluny de ser una realitat a la Unió Europea (UE).

Ho posen de manifest les dades publicades per l'Eurostat, el servei estadístic de la UE, amb motiu del 8 de març, el Dia Internacional de les Dones Treballadores.

Segons aquestes dades, l'any 2020, de mitjana, els ingressos de les dones van estar un 13% per sota dels ingressos dels homes.

La dada, en concret, fa referència als ingressos bruts per hora mitjans d'homes i dones.

La bona notícia és que en els últims anys aquesta desigualtat han mantingut una tendència a la baixa. Així, entre el 2012 i el 2020, la bretxa salarial de gènere en el conjunt de la UE s'ha reduït des del 16,4% fins al 13%.

Més enllà d'aquest 13% de mitjana, les dades d'Eurostat mostren també l'existència de diferències considerables entre els vint-i-set.

 

Els estats de la UE amb la bretxa salarial de gènere més gran són Letònia (22,3%), Estònia (21,1%) i Àustria (18,9%), seguits de prop per Alemanya (18,3%).

A l'extrem oposat hi ha Luxemburg (0,7%), Romania (2,4%) Eslovènia (3,1%) i Itàlia (4,2%).


Espanya, per sota de la mitjana

A Espanya, la diferència salarial entre homes i dones és del 9%, per sota de la mitjana europea. És, alhora, un dels estats on la bretxa s'ha reduït considerablement aquests últims anys.

A França (15,8%), en canvi, la desigualtat està per sobre de la mitjana europea i, a més, es dona la circumstància que en els últims anys gairebé no s'ha corregit.

Des d'Eurostat es remarca que la bretxa salarial de gènere és un "indicador no ajustat" que dona una visió global que va més enllà del concepte de discriminació salarial entesa com a no compliment del principi "mateixa paga per treball del mateix valor".

S'apunta, en aquest sentit, que la diferència entre els ingressos d'homes i dones es poden explicar, en part, per les diferències en les característiques mitjanes dels treballadors homes i dones, i per les diferències en els rendiments financers per a les mateixes característiques.

En molts casos, la diferència de salari s'explica per la falta de promoció interna i pels estereotips a l'hora de contractar.

Dues dones que han viscut en primera persona la bretxa salarial de gènere han explicat el seu cas a TV3:

 

 

ARXIVAT A:
Igualtat de gènereBretxa salarial8M
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut