Bolquers de roba a llars d'infants, el pla pilot de Reus per reduir l'impacte ambiental

Amb els bolquers normals, per cada nadó, es pot generar una tona de residus que triguen entre 200 i 500 anys a desintegrar-se

RedaccióActualitzat

Van a la rentadora i s'assequen com qualsevol altra peça. Els bolquers de roba suposen un estalvi econòmic, però, sobretot una millora per al medi ambient.

Són una alternativa que comença a fer-ser servir en algunes llars d'infants. És el cas de l'Escola Bressol Municipal El Lligabosc, de Reus, que forma part d'un pla pilot finançat per l'Ajuntament per deixar de banda els bolquers d'un sol ús.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 324cat (@324cat)

 

Mònica Tortajada, directora de l'Escola Bressol el Lligabosc, explica que el canvi no els ha suposat més feina.

"La logística a nivell d'escola no ens ha suposat cap feina extra. Simplement l'aprenentatge de saber com col·locar bé els bolquers, que al principi no en sabíem perquè és un material nou. Però al final és un canvi de bolquer i és el que fem dia a dia a l'escola."

A l'hora de canviar el bolquer, només cal llençar el protector, que és biodegradable. Cada tarda una empresa de bugaderia s'emporta els bolquers bruts i els retorna nets l'endemà.

 

Tot i que són una mica més voluminosos, els infants s'hi senten còmodes i poden jugar i moure's de forma habitual.

Les famílies han rebut la iniciativa amb els braços oberts. De fet, algunes han optat per fer-ne servir també a casa.

Una de les mares de l'escola, Núria Freixanet, va fer el canvi:

"Al principi feia servir els bolquers normals i penses que és més fàcil. No coneixia els bolquers de roba i portem molt poquet temps fent-ho, però molt bé. Al nen també li agrada, no hem notat cap canvi i realment és pràctic."

Ho veuen com una petita aportació per reduir l'impacte ambiental. I és que els bolquers d'un sol ús són molt contaminants. Per cada nadó, es pot generar una tona de residus que triguen entre 200 i 500 anys a desintegrar-se.

Els bolquers de roba que han arribat al Lligabosc estan fabricats a pocs quilòmetres de Reus, a les Borges del Camp. ADZ Nadons és una petita empresa familiar que treballa amb materials de proximitat.

L'objectiu és fer uns bolquers de qualitat, i reduir al màxim la petjada ecològica. A més, Cristina Adzeries Saperas explica que ben aviat volen fer el salt a altres productes d'higiene íntima:

"Ja que tenim aquesta experiència i aquests teixits tan punters amb el tema d'aptes per la pell i pels nadons, creiem que és una oportunitat d'aprofitar-ho per temes d'incontinència, per la menstruació i també per als avis."

 

De moment, la prova pilot està funcionant com s'esperava. Caldrà veure si el model s'aplicarà a altres escoles bressol i si els bolquers reutilitzables guanyaran terreny als d'un sol ús.

ARXIVAT A:
MenorsMedi ambientEcologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut