Kamala Harris i Joe Biden en un acte aquest cap de setmana (Reuters / Kevin Lamarque)
Kamala Harris i Joe Biden en un acte aquest cap de setmana (Reuters / Kevin Lamarque)
Washington

Biden vol trencar estereotips amb el gabinet més divers de la història dels EUA

Després de més de 200 anys amb un clar predomini d'homes blancs i heterosexuals, Biden presidirà l'administració amb més diversitat ètnica i de gènere

Actualitzat

Joe Biden es convertirà aquest dimecres en el 46è president dels Estats Units. I ho farà al capdavant d'una de les administracions més diverses de la història del país.

Des de George Washington, el primer president del país, el poder ha estat durant dos segles gairebé exclusivament en mans d'homes blancs i oficialment heterosexuals.

 

Als Estats Units, la població femenina és lleugerament superior a la masculina, els llatins són el 18% de la població, i els afroamericans, el 13%. Cap govern, però, ha reflectit aquesta diversitat ètnica i de gènere.

La primera dona de formar part del govern va ser nomenada el 1933: va ser Frances Perkins, secretària de Treball amb F. D. Roosevelt. I la primera persona afroamericana amb una cartera al gabinet no va arribar fins al cap de més de 30 anys: el 1966, Lyndon B. Johnson va nomenar Robert C. Weaver secretari d'Habitatge.

 

La vicepresidenta electa, Kamala Harris, durant un míting a Geòrgia
La vicepresidenta electa, Kamala Harris, durant un míting a Geòrgia (Reuters / Mike Segar)

 

Una administració "que representi Amèrica"

En una nació cada vegada més diversa, Biden va prometre fer un govern que reflectís la realitat del país.

"El gabinet Biden-Harris serà un gabinet històric, que representi Amèrica, un gabinet dels millors."

L'exemple més clar n'és la vicepresidenta. Filla de pare jamaicà i mare índia, Kamala Harris és la primera persona no blanca que arriba a la vicepresidència del país. A més, també és la primera vicepresidenta: a partir del dia 20, Harris serà la dona que ocupa el càrrec de rang més alt de la història dels Estats Units. Fins ara, era l'actual presidenta de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi.

"Pot ser que siguis la primera a fer moltes coses, però assegura't de no ser l'última", li deia la seva mare de petita. Milions de dones, històricament relegades a un segon pla, es veuran ara representades per Harris.

 

Però Harris no és l'única. Biden ha escollit, per primera vegada, un homosexual com a secretari del gabinet. Pete Buttigieg, guanyador dels caucus d'Iowa, ocuparà la cartera de Transport.

 

Pete Buttigieg, nominat com a secretari de Transport
Pete Buttigieg, nomenat secretari de Transport (Reuters / Kevin Lamarque)

 

Poc després que es fes pública la proposta de Biden, l'exalcalde de South Bend, a Indiana, va destacar que, per primera vegada, s'havia proposat una persona "obertament LGTBQ" per dirigir un departament de l'administració i recordava quan, a finals dels 90, el Senat va negar la confirmació de James Hormel com a ambaixador a Luxemburg:  

"Recordo veure a la tele, quan tenia 17 anys, a Indiana, que a un ambaixador escollit pel president Clinton se'l va atacar i el Senat li va negar l'aprovació perquè era gai".

 

 

El gabinet amb més dones de la història

L'administació de Biden serà la que tindrà més presència de dones en tota la història dels Estats Units. El president electe ha nomenat cinc dones per als 15 càrrecs de primera línia del gabinet, una xifra que supera les quatre que van nomenar Bill Clinton, George W. Bush i Barack Obama.

En un país en què les dones representen només 122 dels 435 membres de la Cambra de Representants i 26 dels 100 senadors, hi haurà la primera secretària nativa americana, la congressista per Nou Mèxic Deb Haaland. Filla de militar, durant la seva infantesa va viure a diferents ciutats nord-americanes. Abans de dedicar-se a la política va participar en campanyes a favor del medi ambient.

 

Si rep la confirmació del Senat, Deb Haaland serà la secretària d'Interior de l'administració Biden
Si rep la confirmació del Senat, Deb Haaland serà la secretària d'Interior de l'administració Biden (Reuters / Kevin Lamarque)

 

Janet Yellen, que va ser la primera dona presidenta de la Reserva Federal, serà la primera secretària del Tresor. Deixeble d'economistes com James Tobin i Joseph Stiglitz, si és confirmada, Yellen es convertirà en la primera persona que haurà estat secretària del Tresor, presidenta del Consell d'Assessors Econòmics de la Casa Blanca i presidenta de la Reserva Federal.

 

La nominada com a secretària del Tresor de l'administració Biden, Janet Yellen
La nomenada secretària del Tresor de l'administració Biden, Janet Yellen (Reuters / Leah Millis)

 

Durant aquestes setmanes de Transició, Biden també ha anunciat els nomenaments de Marcia L. Fudge per dirigir el Departament d'Habitatge i Desenvolupament Urbà; l'exgovernadora de Michigan Jennifer Granholm com a secretària d'Energia i la governadora de Rhode Island, Gina Raimondo, al capdavant de la Secretaria de Comerç.

Avril Haines serà la primera directora de la intel·ligència. Haines, col·laboradora de Biden durant més d'una dècada, va ser assessora de Seguretat Nacional de Barack Obama entre els anys 2015 i 2017.

 

Avril Haines, la proposta de Biden per dirigir la CIA (Reuters / Joshua Roberts)

 

Una altra novetat és que, per primera vegada, hi haurà un llatí al capdavant de la seguretat del país. Alejandro Mayorkas, nord-americà d'origen cubà, serà el proper secretari de Seguretat Nacional. Nascut a l'Havana el 1959, Mayorkas havia estat subsecretari del departament durant el mandat de Barack Obama.

 

L'hispà Alejandro Mayorkas, a qui Biden ha nominat com a secretari de Seguretat Nacional
L'hispà Alejandro Mayorkas, a qui Biden ha nomenat secretari de Seguretat Nacional (Reuters / Amir Cohen)

 

Amb aquests nomenaments, Biden ha intentat trencar estereotips, com el que una dona no podria liderar Defensa, però també posar damunt la taula valors i prioritats diferents, amb la voluntat de connectar amb més ciutadans.

De tota manera, alguns grups més progressistes l'acusen d'haver-se quedat curt amb uns nomenaments en què predomina la gent gran, convencional, moderada i del que es considera establishment.

 

 

ARXIVAT A:
Joe BidenEstats UnitsKamala Harris
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut