Pete Buttigieg supera, per una dècima, Bernie Sanders als caucus d'Iowa (Reuters/Brendan McDermid)
Pete Buttigieg supera, per una dècima, Bernie Sanders als caucus d'Iowa (Reuters/Brendan McDermid)
Iowa, Estats Units

Buttigieg s'imposa per una dècima a Sanders als caòtics caucus demòcrates d'Iowa

Pete Buttigieg, de 38 anys, exmilitar i exalcalde de South Bend, defensa els valors més conservadors en sanitat, educació i fiscalitat dins el Partit Demòcrata

RedaccióActualitzat

L'exalcalde de South Bend, Pete Buttigieg, ha derrotat per poc el senador per Vermont Bernie Sanders als caucus d'Iowa, dins les primàries del Partit Demòcrata. La diferència final entre tots dos candidats ha estat de només una dècima (26,2% dels vots per a Buttigieg i 26,1% per a Sanders). 

El tercer lloc ha estat per a la senadora per Massachusetts Elizabeth Warren. L'exvicepresident de Barack Obama Joe Biden, el candidat més oficialista, ha obtingut el 15,8% dels vots i ha quedat en quarta posició, seguit de la senadora per Minnesota Amy Klobuchar.

Els caucus solen ser un bon indicatiu de quin líder demòcrata s'acabarà enfrontant al republicà Donald Trump. Però en aquesta ocasió, després d'un retard de quatre dies i de les crítiques rebudes per un recompte ple d'entrebancs degut als errors a l'aplicació informàtica amb la qual es computen els vots, s'han convertit un malson per als demòcrates:

La imatge de descontrol que ha donat el Partit Demòcrata en el recompte de l'escrutini d'Iowa podria precipitar el final d'un sistema molt particular de vot a les assemblees. Iowa és un estat agrícola de l'Oest Mitjà americà molt castigat per la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina.

Malgrat el ridícul del recompte, Pete Buttigieg ha agraït als demòcrates d'Iowa el seu vot i els ha dit que units derrotaran Donald Trump:

 

 


Poc abans de donar-se a conèixer el resultat oficial als caucus d'Iowa, el president del Comitè Nacional Demòcrata, Tom Perez, havia urgit a repetir el recompte total de vots, cansat dels tres dies de confusió i continus retards en l'anunci de resultats definitius:

I enmig d'aquest daltabaix al Partit Demòcrata, Donald Trump ha aparegut exultant i molt reforçat després d'haver estat absolt del procés d'"impeachment" contra ell. El president nord-americà ha fet una compareixença amb tota la pompa a la Casa Blanca per explicar que ha estat exonerat dels dos càrrecs de què se l'acusava: abús de poder i obstrucció al Congrés.

Cofoi, Trump ha ensenyat una portada del diari The Washington Post, amb qui ha tingut grans discrepàncies, on hi apareix el titular "Trump, absolt".

 

 

A banda de triomfant, també s'ha mostrat ofès i ressentit amb els seus adversaris polítics. Ha demanat perdó a la seva família perquè assegura que han hagut de passar per "un infern".

Els demòcrates són els grans derrotats en el procés d'"impeachment" i ara temen que Donald Trump tingui en el futur un poder gairebé il·limitat. Si més no, Trump consolida les opcions de poder tornar a guanyar les eleccions d'aquest any.

 

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsTrump
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut