Biden i Blinken, al Despatx Oval, l'any 2013, durant el segon mandat d'Obama (Reuters / Jonathan Ernst)
Biden i Blinken, al Despatx Oval, l'any 2013, durant el segon mandat d'Obama (Reuters / Jonathan Ernst)

Biden tria Antony Blinken, defensor del multilateralisme, com a secretari d'Estat

El proper cap de la diplomàcia nord-americana fa gairebé dues dècades que assessora Biden en política exterior

Actualitzat

El president electe dels Estats Units, Joe Biden, comença a configurar el seu gabinet. Aquest dilluns ha anunciat els primers noms, entre els quals hi ha el del proper secretari d'Estat, la figura equivalent al ministre d'Exteriors. Serà Antony Blinken, que va ser el número dos del Departament d'Estat entre 2015 i 2017, els dos últims anys de Barack Obama a la Casa Blanca.

Blinken, de 58 anys, és partidari del multilateralisme i el descriuen com un centrista amb certa vena intervencionista. Defensa l'acollida de refugiats i, fa uns mesos, va dir que, si Biden era escollit, buscaria augmentar l'ajuda a Guatemala, Hondures i El Salvador per afrontar les causes que generen la immigració il·legal cap al nord.

 

Pel que fa a Europa, creu que ha de ser un aliat "al qual acudir com a primer recurs, no últim, a l'hora d'afrontar reptes", segons va dir en una xerrada al centre d'estudis Institut Hudson el mes de juliol passat. Jueu i familiar d'un supervivent de l'Holocaust, intentarà enfocar la relació amb la Xina promovent iniciatives multilaterals en matèria de comerç, tecnologia i drets humans.

Si és confirmat pel Senat, Blinken tindrà a les mans la gestió dels plans de Biden per tornar a integrar els Estats Units a l'Acord de París contra la crisi climàtica i l'acord nuclear amb l'Iran, i  reincorporar-se a l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

 

Blinken, durant un acte a Mèxic, l'any 2015
Blinken, durant un acte a Mèxic, l'any 2015 (Reuters / Henry Romero)

 

Fa gairebé dues dècades que Blinken assessora Biden en política exterior, primer quan el proper president era senador i, posteriorment, en la seva etapa com a vicepresident. 

 

 

No ha estat l'únic nom que ha anunciat el proper president. La futura administració Biden-Harris també ha avançat que Linda Thomas-Greenfield serà la propera ambaixadora a l'ONU.

Un altre càrrec que ha anunciat l'equip de Biden és el del proper secretari de Seguretat Nacional. Serà Alejandro Mayorkas, nord-americà d'origen cubà que ja va ocupar un càrrec en aquest departament durant l'administració Obama. Mayorkas, nascut a l'Havana el 1959, va ser subsecretari del departament de Seguretat Nacional entre 2013 i 2016

 

Kerry, enviat presidencial per al clima

Un altre dels nomenaments fets públics aquest dilluns és el de John Kerry, candidat demòcrata el 2004 i secretari d'Estat amb Obama, com a enviat presidencial per al clima. Serà la primera vegada que el Consell de Seguretat Nacional comptarà amb un funcionari dedicat exclusivament a la crisi climàtica.

Kerry va tenir un paper molt destacat en la negociació de l'Acord del Clima de París del 2015, del qual Trump va retirar els Estats Units.

 

John Kerry, que serà l'enviat presidencial per al clima, en una imatge d'arxiu
John Kerry, que serà l'enviat presidencial per al clima, en una imatge d'arxiu (Reuters)

 

Poc després que es conegués la seva nominació, el nou "tsar" del clima ha escrit a Twitter que els Estats Units tindran aviat "un govern que tracti la crisi del clima com l'urgent amenaça per a la seguretat nacional que és":

 

 

ARXIVAT A:
Joe BidenEleccions Estats UnitsEstats Units
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut