Biden calca la retòrica post-11S de Bush: "Us trobarem i us ho farem pagar"

L'exèrcit dels EUA no vivia una jornada tan mortífera des de feia deu anys, però Biden ha anunciat que la missió d'evacuació a l'aeroport de Kabul continua

Jordi Brescó MontserratActualitzat

El 18 de setembre de 2001, set dies després dels atemptats de l'11S, l'aleshores president dels Estats Units, George W. Bush, enviava un missatge contundent als talibans: "O ens entreguen els terroristes o compartiran la seva sort."

Vint anys més tard i dos presidents després, Joe Biden es pronunciava davant la nació després de l'atac més mortífer contra l'exèrcit dels EUA en l'última dècada, el de l'aeroport de Kabul. I ho feia amb la mateixa retòrica venjativa:

"Ni oblidarem ni perdonarem. Us trobarem i us ho farem pagar."

De moment, però, els que han pagat són els Estats Units: 2.500 soldats i 2 bilions de dòlars durant la guerra més llarga. I, és clar, els civils afganesos: amb centenar dels atacs a l'aeroport, ja són gairebé 47.500 els que han estat assassinats des de l'arribada dels Estats Units, l'any 2001.

El país nord-americà entrava aleshores en un Afganistan dominat pels talibans amb la missió d'acabar amb un grup terrorista, Al-Qaeda. Vint anys després, se'n va d'un país dominat pels talibans i amb un altre grup terrorista, Estat Islàmic, trepitjant-los els talons.


"Respondrem on més ens convingui"

Joe Biden ha explicat que ha demanat "plans d'operacions" al Pentàgon per actuar contra la branca afganesa d'Estat Islàmic. Ha anunciat que ho faran "en el moment que vulguem i allà on més ens convingui".

"Si Bin Laden i Al-Qaeda s'haguessin refugiat, posem per cas, al Iemen, mai hauríem anat a l'Afganistan. I això que aleshores ja hi governaven els talibans", ha dit Biden, abans de demanar als periodistes presents que aixequessin la mà si creien que haurien hagut d'intervenir a l'Afganistan en aquest supòsit inventat.

"Mai he cregut que haguéssim de sacrificar vides nord-americanes per establir un govern democràtic a l'Afganistan, que al cap i a la fi és un país que mai ha estat unit."


Una retirada molt criticada

Quan Biden va anunciar la retirada de les tropes nord-americanes de l'Afganistan, a l'abril, va explicar que es faria "de manera responsable i segura".

Un periodista li ho ha recordat; Biden ha respirat fondo, agafant la carpeta amb les mans i acotant el cap, abans de respondre que l'evacuació és "una missió extraordinàriament perillosa", motiu pel qual ja fa dies que té la determinació de limitar la seva durada.

Biden calca la retòrica de Bush després de l'atac més mortífer als EUA en l'última dècada
Biden es carrega de paciència davant la pregunta d'un periodista durant la compareixença posterior a l'atemptat de l'aeroport de Kabul (Jonathan Ernst / Reuters)

Preguntat sobre si els talibans haurien permès l'atemptat, Biden ha declarat que no té "cap informació" per part dels seus comandants sobre el terreny que vagi en aquesta direcció. Ha argumentat que els talibans tampoc volen una metàstasi d'Estat Islàmic a l'Afganistan.

"Amb els talibans no és una qüestió de confiança, sinó d'interessos en comú"


Responsable a mitges

"Acato la responsabilitat de pràcticament tot el que ha passat", ha dit Biden abans de recordar l'herència que va rebre de l'anterior president, Donald Trump, que va prometre als talibans que l'1 de maig ja haurien marxat totes les tropes nord-americanes.

"Imagineu si no hagués complert el que Trump va pactar: hauria d'haver enviat moltes més tropes per lluitar en una guerra on ja havíem complert la nostra missió", s'ha justificat.

"Com a estudiant d'Història sé que, quan qualsevol guerra ha acabat, mai hi ha hagut un bàndol capaç de garantir que tothom que ho volgués pogués marxar del país en qüestió"

Per donar per tancada la polèmica, Biden ha enviat un últim missatge abans d'abandonar la sala: "Senyores i senyors, després de vint anys, ja era hora d'acabar aquesta guerra."

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsAfganistanJoe BidenTalibans
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut