Almenys 170 morts en els atemptats de Kabul, la majoria civils afganesos

Estat Islàmic reivindica els atacs a l'aeroport i Biden promet venjança: "Us perseguirem i us ho farem pagar"

RedaccióActualitzat

Estat Islàmic reivindica l'atac terrorista d'aquest dijous a l'aeroport de Kabul, on durant dies s'han concentrat milers de civils afganesos i militars estrangers en el procés d'abandonar l'Afganistan.

Fonts oficials dels Estats Units confirmen que l'atemptat ha constat de dues explosions perpetrades per dos suïcides.

La primera ha estat en una porta d'accés a l'aeròdrom, coneguda com a Abbey Gate; la segona, a l'Hotel Baron, pròxim al recinte. Totes dues explosions han estat confirmades per fonts oficials dels exèrcits presents a la zona.

La xifra de víctimes s'eleva fins a almenys 170 morts, la major part afganesos. Entre aquests, la majoria són civils i també s'hi compten una trentena de talibans. També hi han perdut la vida 13 soldats nord-americans. 

Fonts oficials de l'exèrcit nord-americà han admès que la xifra pot augmentar. Des del mateix exèrcit han confirmat que entre les víctimes hi ha un dotzena de soldats i un metge nord-americans. 

El cap del comandament central dels Estats Units, Kenneth F. McKenzie Jr,, ha assegurat que, malgrat l'atac, continuaran les tasques d'evacuació dels aproximadament 1.000 ciutadans nord-americans que encara són a l'Afganistan.

També ha admès que esperen que Estat Islàmic continuï atacant, amb cotxes bomba o fins i tot míssils contra avions.

"Esperàvem un atac com aquest tard o d'hora"

Alguns mitjans locals parlen d'una tercera explosió, hores després de les de l'aeroport. Els talibans han confirmat una altra explosió, en aquest cas controlada per part de l'exèrcit nord-americà, que ha destruït munició.

Fonts militars d'Espanya, Itàlia, el Regne Unit i Alemanya han confirmat que cap de les víctimes és dels seus països.

Alguns dels ferits en els atemptats a Kabul, traslladats a l'hospital (Reuters)

Biden promet venjança: "Farem que ho pagueu"

En una compareixença aquest dijous a la nit, el president dels Estats Units, Joe Biden, ha promès venjança contra els autors dels atacs, a qui ha assegurat que perseguirà:

"Us perseguirem i us ho farem pagar"

En un discurs a la nació, el president dels Estats Units ha explicat que ha demanat als caps de les forces armades que elaborin diversos plans per atacar enclavaments d'Estat Islàmic. Segons Biden, els soldats morts en els atemptats són "herois".

Biden ha reiterat que els Estats Units continuaran amb l'evacuació de l'Afganistan i ha remarcat que els terroristes no guanyaran.

Els atemptats s'han produït quan falten cinc dies per a la data marcada pel mateix Biden per al final de la missió d'evacuació de l'Afganistan.

Biden, durant el missatge després dels atacs als afores de l'aeroport de Kabul
Biden, durant el missatge després dels atacs als afores de l'aeroport de Kabul (Reuters/Jonathan Ernst)


Hores després de l'alerta d'un atac imminent

Les explosions han succeït unes hores després que oficials britànics i nord-americans avisessin els seus ciutadans que abandonessin l'aeroport perquè hi havia una amenaça imminent.

Un hospital d'emergència de Kabul ha explicat que hi han traslladat una seixantena de persones ferides. Una ONG que treballa sobre el terreny ha anunciat que ha rebut 30 ferits i que sis persones hi han arribat sense vida.

Els talibans han condemnat l'atac a través del seu portaveu, Zabihullah Mujahid, en un tuit on també ha recordat que les forces nord-americanes eren responsables de la seguretat de la zona.

Més agressiu ha estat un oficial talibà en declaracions a la televisió turca Haberturk TV: "És per la seva presència que aquest tipus d'atacs tenen lloc."

La porta de l'aeroport de Kabul afectada és on hi havia situades les tropes britàniques. A l'hotel també s'hi concentraven britànics i altres ciutadans de països occidentals, que esperaven el seu torn per marxar del país.

El primer ministre Boris Johnson ha anunciat després de l'atemptat que l'evacuació dels ciutadans del seu país continuarà.

El responsable britànic de les Forces Armades, James Heappey, ja va avisar dimecres que hi havia una amenaça terrorista "molt seriosa" contra l'aeroport de Kabul.

Aquest havia estat el motiu pel qual els Estats Units havien forçat la resta de països amb tropes a l'Afganistan a marxar del país al més aviat possible.  

Pocs minuts després de l'atemptat, Alemanya ha anunciat que ja ha completat el seu procés d'evacuació.

ARXIVAT A:
AfganistanTalibans
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut