Bellvitge implanta per primer cop un cor artificial complet a un pacient
L'operació és de gran complexitat i va mobilitzar molts professionals

Bellvitge implanta per primer cop un cor artificial total a un pacient

Fins ara, a l'estat espanyol només s'havia implantat amb èxit un dispositiu com aquest

RedaccióActualitzat

L'Hospital de Bellvitge ha realitzat per primer cop la implantació d'un cor artificial total. L'operació es va fer el 27 de maig. El receptor va ser un home de 30 anys a qui no es podia practicar el trasplantament d'un cor de donant.

Fins ara, a l'estat espanyol només s'havia implantat amb èxit un dispositiu com aquest a l'Hospital de Navarra. L'operació és de molta complexitat i ha estat possible gràcies a la gran experiència en assistència circulatòria mecànica dels cirurgians cardíacs, cardiòlegs i tot l'equip de professionals d'insuficiència cardíaca avançada i trasplantament de l'Àrea de Malalties del Cor de Bellvitge.

A diferència de l'assistència mecànica, el cor artificial substitueix els dos ventricles, les cavitats que hi ha dintre del cor i que quan es contrauen bomben la sang cap als pulmons, perquè s'oxigeni, o cap a la resta del cos. La comparació entre un cor humà i un cor artificial es pot veure en aquesta imatge:

 

 

 

El pacient és un home de 30 anys amb fallada dels dos ventricles del cor i hipertensió pulmonar. Aquestes afectacions li impedien rebre un trasplantament de cor o una assistència ventricular mecànica. Fins ara el pronòstic per a aquests pacients era nefast, com explica Daniel Ortiz, cirurgià cardíac de l'Hospital de Bellvitge:

"Es morien. En aquest cas el pronòstic a curt termini és nefast. I és que no hi ha més resposta. Aquesta combinació no dona un altre tipus d'alternativa. No és que... no dona un altre tipus d'alternativa."

Per això i atesa l'extrema gravetat del seu estat, se li va indicar la implantació, amb caràcter temporal, d'un cor artificial total, del model SynCardia.

En la intervenció quirúrgica, els cirurgians van retirar els dos ventricles del cor del pacient i van deixar intactes les aurícules, l'aorta i l'artèria pulmonar. En el seu lloc van implantar les connexions per al cor artificial i van col·locar a continuació el nou dispositiu. Els dos ventricles artificials substitueixen els extirpats.

El sistema es connecta mitjançant dos tubs a una consola portàtil externa, on es generen uns impulsos que es transmeten per un sistema d'aire i buit als ventricles artificials. Així, aquests activen el mecanisme de bombament de la sang.

 

A l'espera d'un trasplantament

Actualment, el pacient es troba ingressat a l'Hospital de Bellvitge en situació estable. L'objectiu de l'equip mèdic és que, a més de substituir la funció dels dos ventricles, el dispositiu implantat ajudi també a normalitzar la tensió arterial pulmonar del pacient. Així, en el termini d'uns mesos, podria estar en disposició de rebre un trasplantament de cor.

Des del 2007, quan va col·locar un cor artificial a una pacient per a la qual estava contraindicat el trasplantament, l'Hospital Universitari de Bellvitge ha implantat un total de 24 assistències ventriculars mecàniques. Es tracta del nombre més alt fet a l'Estat per un sol centre.

En 10 d'aquests casos, el pacient ha rebut després un trasplantament de cor amb èxit. En uns 10 casos, el pacient fa vida al seu domicili amb el dispositiu implantat a l'espera de poder rebre el trasplantament. En 2 casos, la implantació de l'assistència ventricular s'ha plantejat com a definitiva.

ARXIVAT A:
Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut