Si el pla pilot funciona, s'estendrà a tota la ciutat
Catalunya al dia

Barcelona fitxa un falcó i tres àguiles per espantar les colònies de coloms

L'Ajuntament de Barcelona engega un pla pilot a la zona del Camp Nou per espantar i fer fora els coloms utilitzant aus rapinyaires

Ariadna Subiñà/Glòria Marín

La proliferació de coloms és un problema compartit per molts pobles i ciutats del país. I no només és un problema de brutícia, sinó de salut, ja que les plagues de colom urbà poden transmetre malalties com la pneumònia i la salmonel·losi. A més a més, aquests ocells també són portadors de diversos paràsits, entre els quals la xinxa, la paparra i la mosca del colom.

Per tot plegat, ja fa anys que els ajuntaments lluiten per posar fre a aquesta plaga de maneres molt diverses. Una de les vies per fer-ho és utilitzant rapinyaires, bàsicament falcons i àguiles, per foragitar les colònies de coloms. Això és el que es vol fer a la ciutat de Barcelona, on s'ha presentat una prova pilot que es farà durant dues setmanes al voltant del Camp Nou

Els coloms són unes aus molt fidels als espais on troben menjar i llocs per reposar i fer els seus nius, de manera que si s'introdueix algun element que trenqui aquest confort és molt possible que abandonin la zona, que és justament el que es vol aconseguir. En el projecte hi participaran quatre rapinyaires: un falcó i tres àguiles de Harris.

Als voltants del Camp Nou hi actuaran tres àguiles de Harris (Ariadna Subiñà/3Cat)

El falcó, que vola més alt, es farà servir per zones obertes, com el mateix Camp Nou, mentre que les àguiles, que volen a menys altura, s'utilitzaran per carrers més congestionats. Albert Tomàs, director tècnic de l'empresa de control de fauna Soma, deixa clar que l'objectiu no és matar els coloms:

"No fem una acció directa sobre els coloms, sinó que ens limitem a que els coloms vegin els rapinyaires i marxin."

Carme Mate, directora del servei de Drets dels Animals de l'Ajuntament de Barcelona, explica que a banda de l'actuació amb rapinyaires es continuaran fent altres accions per acabar amb la plaga de coloms a la ciutat.

S'insistirà en la necessitat que cap veí els doni menjar i, en canvi, se'ls facilitarà pinso anticonceptiu per impedir que continuïn criant. Amb aquest mètode, en els últims cinc anys s'ha aconseguit reduir un 60% la població de coloms que hi ha a la capital catalana. 

Actualment, el consistori té repartits 44 dispensadors de pinso anticonceptiu per tota la ciutat per fer front a les 36 colònies que es tenen localitzades. Una d'aquestes colònies està situada al barri del Poble-sec, on els veïns viuen desesperats, ja que a la plaga de coloms s'hi afegeix una altra de rates i paneroles.

Si el pla pilot que s'engega ara a l'entorn del Camp Nou funciona, l'Ajuntament valorarà si poden extrapolar-ho a altres zones de la ciutat.

El pla pilot durarà 15 dies (Ariadna Subiñà/3Cat)


Alguns precedents

Aquest sistema de control biològic de la plaga de coloms ja fa anys que s'aplica amb més o menys èxit. Es va fer servir a la ciutat de Girona l'any 2005, també a Tarragona --l'última vegada fa 3 anys--. I fa molt poc al Morell, al Tarragonès.
 

Aquest mateix sistema també el va fer servir el RCD Espanyol l'any 2013. Aleshores el club va contractar un falconer per erradicar la plaga de coloms que aleshores afectava la gespa de Cornellà-el Prat. Gràcies al falcó, els coloms van deixar de menjar-se les llavors de la ressembrada.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut