Barcelona atreu 3 de cada 5 euros invertits a Espanya en empreses tecnològiques emergents
Al Canòdrom d'Horta hi ha empreses dedicades als videojocs i les indústries culturals

Barcelona atreu 3 de cada 5 euros invertits a Espanya en empreses tecnològiques emergents

La capital catalana apareix en el lloc 21 en una classificació de les 30 ciutats més atractives per a les empreses tecnològiques

Maria Fernández Noguera-Xavier Duran EscribaActualitzat

El 60% de les inversions en empreses tecnològiques emergents a tot l'estat espanyol se'l van endur companyies ubicades a Barcelona. Aquesta dada exemplifica el creixement de les inversions en aquestes "star-ups", que l'any passat es va multiplicar per 5 respecte a les que hi va haver el 2014: 871 milions el 2018 i 176 milions fa cinc anys.


Un dels espais on es concentren més "start-ups" tecnològiques és al Palau de Mar, seu de l'associació empresarial Barcelona Tech City. La ubicació no deixa de tenir coherència històrica, perquè l'edifici es va construir a finals del segle XIX per acollir els Magatzems Generals de Comerç.  

Aquests magatzems estaven projectats per guardar-hi les mercaderies que arribaven per mar però que no havien d'entrar a la ciutat, sinó que eren carregats en uns altres vaixells que se'ls enduien a un altre port. L'aparició de vaixells amb més capacitat de transport i més ràpids va obligar a millorar l'eficiència del port.

Ara acull unes cent empreses tecnològiques emergents, però també grans corporacions, com la Seat, que hi tenen laboratoris d'innovació. Aquí hi troben un entorn favorable, com explica Miquel Martí, conseller delegat de Barcelona Tech City:

"Les grans empreses necessiten començar a treballar de manera diferent, i per això necessiten estar en un entorn diferent, on la gent pensi diferent i els espais siguin diferents."

Al Palau de Mar hi ha "start-ups" com Tiendeo, Cornerjob o Byhours. I fins i tot hi ha un unicorn, nom amb què es coneixen joves empreses tecnològiques que en pocs anys ja tenen un valor de mercat d'un milió d'euros. En aquest cas, es tracta de letgo, un portal de venda de segona mà que triomfa als Estats Units però que té les oficines centrals a Barcelona. L'any passat va tancar una ronda de finançament de 430 milions d'euros, la meitat dels diners que van rebre totes les "start-ups" de Barcelona.

Espais que queden petits

BCNTechCity no volia rotació d'empreses, però algunes, com Holaluz i Housfy, han marxat perquè s'han fet massa grans per a un espai que consideraven insuficient. Però també hi ha tanta demanda de noves empreses que l'associació obre espais similars. A pocs metres del Palau del Mar n'hi ha un de centrat en la tecnologia Blockchain. En aquest camp, que les empreses estiguin molt a prop unes de les altres és molt important en un camp tan innovador, com explica Simone Accornero, conseller delegat de Flexidao:

"Treballem tots amb tecnologia molt nova i tots tenim els mateixos reptes. Ens va molt bé estar al costat dels altres perquè ens podem ajudar i crear un ecosistema al voltant del Blockchain aquí a Barcelona."

Un altre dels epicentres de l'ecosistema innovador de Barcelona és al Canòdrom d'Horta, on hi ha una vintena d'empreses emergents dedicades als videojocs i les indústries culturals. Tot i que Barcelona s'està convertint en un motor de la indústria del videojoc, una de les mancances del sector és que la majoria d'inversors són internacionals, com comenta Simon Lee, director del Canòdrom i fundador del programa d'incubació GameBCN:

"Lamentablement falten més editorials locals que apostin i arrisquin, perquè es pot donar el cas que si la productora és internacional aquesta llicència, aquests drets d'autor, siguin d'un altre país."

A banda dels tres centres que ja estan en marxa, Barcelona Tech City inaugurarà a la tardor un club social als Jardinets de Gràcia i té intenció d'obrir quatre nous espais dedicats a empreses de mobilitat, comerç, salut i energia. L'objectiu és desenvolupar un campus tecnològic urbà inspirat en el que ja hi ha a Boston.

Al febrer, la gestora de fons immobiliaris Savills va donar a conèixer un informe que situava Barcelona, per primer cop, entre les 30 ciutats més atractives per a les empreses tecnològiques. La capital catalana se situava en el lloc 21 en una classificació encapçalada, per aquest ordre, per Nova York, San Francisco, Londres, Amsterdam i Boston.

En conjunt, les empreses tecnològiques de les 30 ciutats triades van atreure, el 2018, inversions per valor de 207.000 milions de dòlars. El 2012 havien estat unes 4,5 vegades menys: 37.000 milions de dòlars.

ARXIVAT A:
Tecnologia
Anar al contingut