Barceló il·lustra "La metamorfosi": "Kafka és un humorista, terrible, però humorista"

L'artista mallorquí fa "una relectura paral·lela" de l'obra de Kafka amb 60 aquarel·les

RedaccióActualitzat

S'ha inspirat a la lluminosa i assolellada Tailàndia, on viatja habitualment, per il·lustrar la fosca metamorfosi de Kafka. I el resultat són una seixantena d'aquarel·les amb què Miquel Barceló reinterpreta "La metamorfosi", titulada ara com "La transformación" i editada per Galaxia Gutenberg.

Des que va començar la pandèmia no es mou de Mallorca. Explica que, per a la majoria de creadors, l'aïllament i la retrospecció formen part del seu estat diari. En el seu cas, només interromput, per les seves incursions a la natura. Amant del submarinisme és bon coneixedor del món marí.

De fet, no és fàcil treure'l de la seva immersió. Diu que, quan pinta, és com estar submergit en aigües profundes. 

També confessa que li agrada molt fer llibres. Ha il·lustrat la "Divina comèdia", de Dant, el "Faust", de Goethe, i ara una obra del segle XX.

"Al principi, quan em van proposar a París fer 'La metamorfosi', pensava que es referien a la d'Ovidi, i vaig dir que sí. Vaig pensar que seria divertit. Després, molts mesos després, em vaig adonar que era la de Kafka i vaig pensar: 'Doncs millor'", explica rialler l'artista.

 

Recorda que, quan als 14 anys la va llegir per primer cop, li va semblar una obra pertorbadora però alhora divertida. "És que Kafka és un humorista, terrible, però humorista", assegura.

"És finíssim en la manera com fa servir el llenguatge i també en els seus dibuixos. Intenta portar-ho tot a una espècie de sarcasme molt fi", i això és el que captiva Barceló.

Les seves aquarel·les volen mostrar que "Gregorio Samsa no canvia en absolut". El que canvia, assegura, és tot els que passa al seu voltant.

"Crec que Kafka sentia com canviava el món al seu voltant i tot s'anava fent més desagradable, sobretot amb l'antisemitisme i la seva pròpia malaltia, la tuberculosi, que va acabar amb ell."

"Descriu la seva família i les visistes i ho veu tot a través d'una escletxa de la porta". Això ha fet imaginar Barceló "el paper pintat de finals de segle, amb aquells colors verds i blau prúsic, colors moderns del segle XX que ja contenen el mateix pigment amb què es va fabricar el gas cicló amb què van matar milions de jueus".

 

L'escarbat de Kafka que podria semblar un insecte negre, Miquel Barceló el representa des del verdós metal·lic fins al vermell. "A vegades l'imaginava com un adolescent, amb el cos canviat, quan  els adolescents se senten monstuosos perquè tot creix, pels i sexe, el desig de la germana en aquell espai tant tancat..."

Explica que s'ha divertit amb l'iconografia de l'època, "No pretenia il·lustrar. El que faig és una relectura paral·lel·la"

És el que molt probablement farà amb el seu nou projecte, la il·lustració de "La Ilíada".

"Estic pintant moltíssim. En aquests últims nou mesos no he fet res més que pintar, pràcticament."

Aviat exposarà al Museu Picasso de Màlaga i també estan programades quatre exposicions al Japó per a l'any que ve.

Mentrestant reflexiona sobre els temps que li han tocat viure:

"Ens fixem en aquesta pandèmia perquè ens afecta a nosaltres, als humans bípeds. Però vivim envoltats de pandèmies: de les ostres dins el mar, de la posidònia, dels ametllers, les oliveres, els garballons... Tot això s'està morint. En una sola generació veurem desaparèixer el paisatge dels últims 500 anys."

 

 

ARXIVAT A:
ArtLiteratura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut