Elisabet II i Sandra Mason, governadora de Barbados (EuropaPress)

Barbados vol destituir Elisabet II com a cap d'estat per convertir-se en república

El govern britànic i Buckingham Palace asseguren que és una decisió que han de prendre els habitants d'aquesta illa caribenya

Actualitzat

Barbados vol destituir la reina Elisabet com a cap d'estat i convertir-se en una república. Aquesta excolònia britànica vol formalitzar-ho abans del novembre de l'any que ve, quan celebraran els 55 anys d'independència. El govern britànic i Buckingham Palace asseguren que és una decisió que han de prendre els habitants d'aquesta illa caribenya.

Així ho ha dit la governadora general, Sandra Mason, representant de la Corona a Barbados, en la lectura d'un text de la primera ministra, Mia Mottley, en la sessió d'obertura de l'Assemblea Legislativa, al Parlament.

 "Els habitants de Barbados volen un cap d'estat de Barbados. Aquesta és la màxima declaració de confiança en qui som i en el que som capaços d'aconseguir." 

"Havent assolit la independència fa més mig segle, el nostre país no pot tenir cap dubte sobre la seva capacitat d'autogovern."

"Per tant, Barbados farà el següent pas cap a la sobirania total i es convertirà en una república quan celebrem el nostre 55è aniversari de l'independència."  

El govern d'aquest estat independent considera que han deixar enrere el seu passat colonial.

El parlament de Barbados a la capital Bridgetown (Flickr/David Stanley)

El 1998, una comissió de revisió constitucional de Barbados va recomanar adoptar l'estatus de república el 2015, el llavors primer ministre Freundel Stuart, va manifestar-se favorable a la recomanació. Fins i tot va anunciar l'esdeveniment com a república pel març del 2015, que, si s'hagués produït, hauria coincidit amb el 50è aniversari de la independència.

L'estatus de Barbados

Barbados és un petit territori caribeny, amb prop de 280.000 habitants, majoritariament d'origen africà, que actualment continua sent membre de la Commonwealth, o Comunitat de Nacions, que uneix 54 països, la majoria antics territoris britànics. El seu estatus actual és de monarquia constitucional amb un Parlament que té la reina Elisabet II com a cap d'estat, representada al territori per la governadora general, Sandra Mason. 
La reina Elisabet II és la cap d'estat del Regne Unit i de 15 països que antigament estaven sota el domini britànic, com Austràlia, el Canadà, Nova Zelanda o Jamaica.

La reina Elisabet II, és la cp d'estat del Regne Unit i 15 països de la Commonwealth (Reuters)

Barbados es va independitzar del Regne Unit el novembre del 1966 i va ingressar a l'ONU. L'últim país que va destituir la reina com a cap d'estat va ser Maurici, que va proclamar la seva independència el 1992. 

Si finalment s'acaba formalitzant aquest moviment, Barbados s'unirà a Trinitat i Tobago, Dominica i la Guaiana, que també van trencar els llaços amb la monarquia britànica i van esdevenir repúbliques. Barbados entraria a formar part, amb aquests països, de la Comunitat del Carib, Caricom, que tenen com a cap d'estat un president electe.

 

ARXIVAT A:
IndependènciaRegne UnitReina Elisabet IIMonarquia
Anar al contingut