Baixa incidència de Covid en la primera setmana de cribratge al personal escolar

Educació considera l'inici del segon trimestre "excel·lent" segons les dades, quan ja s'han fet prop de 33.000 tests d'automostra i només un 1,7% han donat positiu

Actualitzat

L'arrencada del curs escolar, després de tres setmanes de vacances de Nadal, ha estat "excel·lent", segons el Departament d'Educació. Han començat els cribratges a tot el personal dels centres, amb prop de 33.000 tests d'automostres i s'han detectat 565 positius, un 1,7%.

La secretària general d'Educació, Núria Cuenca, preveu que positius i confinats mantinguin la pujada "bastant vertical" durant dues setmanes, per passar després a estabilitzar-se i adequar-se a l'evolució que hi hagi a la comunitat. I ha insistit que escoles i instituts són espais segurs de Covid, i que no es tancaran "sigui quin sigui el nivell de la pandèmia".

"Comencem el segon trimestre amb la mateixa confiança que el mes de setembre però amb més experiència perquè sabem millor com gestionar la pandèmia, amb l'objectiu de mantenir les escoles obertes perquè és l'única manera de garantir els nivells de cohesió social per superar aquesta crisi. La comunitat educativa està igualment compromesa perquè, sigui quin sigui el nivell de la pandèmia, es mantinguin les escoles obertes. Les dades i els experts en pediatria avalen que les escoles no són un amplificador de la pandèmia."

A més, ha destacat que en el primer trimestre la incidència als centres va ser inferior a la de la societat i ha confiat que es repeteixi aquest patró.


Cribratges

Una setmana després que comencés el segon trimestre, i també el cribratge a tot el personal que treballa als centres educatius, un 1,7% del personal que ja s'ha fet l'autotest ha donat positiu. Una xifra que, segons Educació, no els suposa cap problema pel que fa a substitucions.

Tot i així, el gran gruix del cribratge encara s'ha de fer durant les dues pròximes setmanes. Des de dilluns s'han fet 32.892 tests d'automostra, un 19% de les 170.000 PCR previstes.

Cuenca ha explicat que en aquesta primera setmana de la represa del curs hi ha 1.057 grups confinats, dels 72.000 que hi ha en total. Això representa 25.379 alumnes, un 1,76% del més de milió i mig, i 1.452 docents, un 0,92%. La xifra de positius per Covid és de 2.762 alumnes i 472 docents. A més, segons les dades que ha donat Educació, hi ha 3 escoles tancades. Es tracta d'una escola rural i una escola bressol d'una línia en les quals un cas ha fet tancar l'únic grup bombolla, i una escola infantil.

 

 

Segons Cuenca, la tendència de la incidència de la Covid a les escoles és similar a la que hi havia al final del primer trimestre abans de les festes, i considera "excel·lent" que el 98,24% dels alumnes puguin anar a l'escola.

"Que la majoria puguin anar al centre i iniciar la seva educació al segon trimestre és molt positiu, però hem de ser conscients que al setembre les condicions epidemiològiques eren millors i que al segon trimestre no, i per això es va endarrerir l'inici i es fan cribratges, però ara l'inici no pot ser més que positiu, excel·lent."

El departament diu que les primeres setmanes les xifres pujaran perquè "la pandèmia a fora és molt alta i venim de 3 setmanes que no s'han recollit dades" i que amb els cribratges es detecten casos asimptomàtics que d'una altra manera no s'hauria detectat. Això suposa una prevenció de nous contagis, i s'espera que les dades s'estabilitzaran.

Un cop finalitzat el cribratge massiu del personal en escoles i instituts, es començaran a fer els autotests entre els alumnes de secundària. Cuenca ha explicat que el fet que els docents s'estiguin fent les automostres els permetrà adquirir experiència per poder posar en marxa aquestes proves entre els alumnes.

Cuenca ha assegurat que són poques les persones que estan rebutjant aquesta prova, que és voluntària. Tampoc ha descartat que es pugui repetir l'experiència, per exemple en l'inici del tercer trimestre, "segons la situació epidemiològica".


Oposicions

Sobre les oposicions que es van fer en ple temporal Filomena, Núria Cuenca ha dit que l'índex d'incidència ha estat similar al d'altres convocatòries que es van fer en condicions normals i sense Covid.

De les 157 persones que no van poder fer l'examen, 94 han presentat al·legacions per poder fer la prova alternativa. D'aquests casos, 53 tenien la Covid, 23 no hi van poder arribar per la nevada, 6 per maternitat i 12 per altres supòsits previstos en les normes. Les 63 persones restants, ni es van presentar a l'examen ni han demanat fer-lo, una xifra similar a la de les últimes oposicions, en què van ser 53.


Repartiment de dispositius

Pel que fa als ordinadors, continuen sense arribar a la gran majoria d'estudiants i a hores d'ara només se n'han repartit 15.000, un 5% dels 300.000 promesos. La meitat amb què el departament es va comprometre a acabar el primer trimestre. Pel que fa a dispositius per al professorat, se n'han entregat el 50% dels previstos.

El departament preveu acabar de repartir els dispositius a finals d'aquest segon trimestre. Tot i que podrien quedar per lliurar els que s'ha compromès a comprar l'Estat i que encara no ha comprat, segons ha explicat Núria Cuenca.

 

ARXIVAT A:
Educació Covid-19Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut