Badia del Vallès demana ajuda: 9 de cada 10 edificis tenen amiant i "és urgent treure'l"

Un mapa localitza tot aquest material potencialment cancerigen en uns 200 edificis de la ciutat

Actualitzat

"Una pandèmia invisible". Així qualifiquen des de Badia del Vallès el problema que tenen amb l'amiant, que és present en la majoria dels edificis d'habitatges de la ciutat i que deixa anar partícules invisibles que poden provocar càncer.

Ara el municipi s'ha convertit en el primer de l'Estat que localitza en un mapa tots els edificis que tenen amiant-ciment a la façana. Són uns 200, el 90% del parc d'habitatges de la ciutat.

L'estudi no només situa el material tòxic, sinó que alerta que està molt degradat i que s'ha de treure com més aviat millor, per evitar despreniments de partícules cancerígenes.

Mentre això no passi, caldrà aplicar mesures preventives, com explicava Lluís Mallart, autor de l'estudi i director de l'empresa ACM 2020:

"Proposem que es retiri de manera immediata, amb la mesura preventiva de l'encapsulat de les galeries per la part interior, abans de finals d'any."

Des de la Comissió de l'Amiant de Badia, la representant dels veïns, Amàlia Frutos, afirma que estan preocupats:

"L'estudi ens ha anat molt bé per saber com està l'amiant, però ens ha deixat més preocupats encara. Ara ja sabem que està malament i que és urgent treure'l perquè està comprometent la nostra salut."

S'han trobat partícules d'amiant despreses en 6 de cada 10 mostres recollides en superfície a l'interior de galeries, en una seixantena de comunitats de veïns. Es calcula que hi ha 17 kg d'amiant-ciment per cada veí de la ciutat.

Mapa dels edificis amb amiant a la façana a Badia del Vallès.
Edificis amb amiant a la façana a Badia del Vallès. (Edificis amb amiant a la façana a Badia del Vallès)

L'estudi l'han pagat a mitges l'Ajuntament de Badia i l'Associació de Veïns. Però ni un ni l'altra poden assumir el cost de retirar aquest material a tota la ciutat, xifrat en uns 4 milions d'euros.

L'alcaldessa de la ciutat, Eva Menor, ha recordat que són un municipi amb pocs recursos econòmics i ha fet una crida a la col·laboració d'altres administracions,en una entrevista a "Els matins" de TV3:

"El problema de salut no és només de Badia, sinó de tots els municipis de la comarca i també del país. Les partícules tòxiques es desplacen amb el vent i l'aire no en sap, de fronteres."

Menor ha explicat que des del 2015 el consistori ha treballat per treure l'amiant dels edificis públics de la ciutat, però que encara queden els habitatges.


Compromís d'Aragonès

L'alcaldessa ha agraït la implicació del president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha visitat Badia aquest dijous i s'ha compromès a treballar per erradicar l'amiant arreu del país.

"Al 2019 vam posar en marxa una comissió per erradicar l'amiant, i ara aprovarem el pla nacional per a l'erradicació de l'amiant i posarem en marxa un projecte de llei per aconseguir-ho."

Es vol optar als fons europeus Next Generation per contribuir a finançar-ne la retirada.

El president ha assenyalat que l'any 2020 es va retirar amiant d'unes tretze escoles d'arreu del país, i que ara es treballarà per censar aquells espais amb aquest material i es crearà un marc normatiu treballant conjuntament amb els ajuntaments i la resta d'administracions.


La "zona zero" de l'amiant

El problema no és únic de Badia. El fibrociment, que quan es degrada produeix amiant, era molt comú en les construccions dels anys 70 perquè era barat. N'hi ha a les edificacions de molts municipis.

El que passa és que aquesta ciutat del Vallès, d'un sol quilòmetre quadrat de superfície, es va construir tota al mateix moment i més d'un 90% dels edificis en tenen. Ara, més de 40 anys després, tot el material es comença a degradar al mateix temps. Per això, algunes veus alerten que s'ha convertit en la "zona zero" de l'amiant a Catalunya.

ARXIVAT A:
AmiantCàncerSalut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut