Els presidents Zelenski i Putin a París en una reunió el 2019
Els presidents Zelenski i Putin a París en una reunió el 2019

Rússia i Ucraïna negociaran aquest dilluns a la frontera bielorussa

Moscou proposava la ciutat bielorussa de Hòmel per trobar-se, però Kíev situa la reunió a l'entorn del riu Prípiat

RedaccióActualitzat

Mentre en territori ucraïnès continuen els combats, Rússia i Ucraïna mantenen una via negociadora que dona els seus primers fruits. Els dos països es trobaran per negociar a la frontera amb Bielorússia. Començaran aquest dilluns a primera hora, segons fonts dels dos països, citades per mitjans russos i ucraïnesos.

"No és un ajornament, sinó una qüestió logística de la part ucraïnesa", ha assegurat una font russa citada per l'agència russa TASS.

També el portaveu del president ucraïnès Volodímir Zelenski, Serguei Nikíforov, ha dit al portal nv.ua que, a causa de les complexes mesures logístiques i per la necessitat de garantir la seguretat de la delegació ucraïnesa, trigarien encara unes hores a arribar al lloc de la trobada.

El president d'Ucraïna assegura que accepta aquesta trobada "perquè ni un sol ciutadà d'Ucraïna tingui el menor dubte" que no ha "intentat aturar la guerra".

Encara no és clar on serà la trobada. Des de Kíev han assegurat que es veuran just a la frontera, a la zona del riu Prípiat, i mitjans russos situen la trobada a Aleksandrovka, una població molt petita de Bielorússia, però a tocar de la frontera i molt a prop, també, de la central nuclear de Txernòbil.


Dificulats per acordar la trobada​

Rússia ha enviat una delegació a Bielorússia i esperava una resposta. El president ucraïnès, Volodímir Zelinski, ha rebutjat en un primer moment l'oferiment, però, després d'una conversa amb el president bielorús, ha acceptat.

Segons Zelenski, el president bielorús, Aleksandr Lukaixenko, s'ha compromès que durant el viatge de la delegació i les negociacions, no s'enlairarà cap dels avions, helicòpters o míssils que són en sòl bielorús.

Zelenski ha anunciat la trobada en un missatge a les xarxes socials, on també ha augurat poques possibilitats d'èxit a la trobada:


Negociacions incipients

El diàleg entre els dos països fa ara els seus primers passos, després que divendres els dos països proposessin per primer cop, i per separat, obrir una via de negociació.

Rússia va oferir llavors desplaçar-se a Minsk --on s'havien signat els últims acords bilaterals-- per començar a parlar. Des del primer moment, Ucraïna ha rebutjat aquesta ubicació perquè des de Bielorússia és des d'on arriben bona part de les forces de la invasió russa.

Aquest diumenge al matí Moscou ha anunciat que enviaria a Hòmel una delegació negociadora. Pocs minuts després de fer-se l'anunci, el president d'Ucraïna ha rebutjat l'oferiment.

Al migdia, però, Volodímir Zelenski ha penjat un breu missatge al seu compte de Facebook: "He parlat amb Aleksandr Lukaixenko". Lukaixenko és el president bielorús, aliat del Kremlin.

Els negociadors del Kremlin, encapçalats per Vladímir Medinski, han explicat llavors que estaven treballant per obrir un passadís segur per a una delegació ucraïnesa que aniria a Hòmel a negociar.

Poc abans de les tres de la tarda, Zelenski ha confirmat la informació, tot i que ha situat la trobada en una zona totalment diferent: a la frontera, al riu Prípiat.

ARXIVAT A:
Vladímir PutinUcraïnaRússia
Anar al contingut