Augmenten les estafes amb criptomonedes per la dificultat de rastrejar-les
Els fraus en inversions en criptomonedes són inrastrejables (Pexels/Tima Miroshnichenko)

Augmenten les estafes amb criptomonedes per la dificultat de rastrejar-les

Les víctimes són persones sense coneixements financers captades a través de publicitat enganyosa o aplicacions de contactes com Tinder

Actualitzat

Augmenten les estafes amb criptomonedes. Una de les vies per captar víctimes són les aplicacions de contactes, com Tinder, o amb publicitat enganyosa de falses plataformes d'inversió. I, atenció, com que l'engany es fa amb monedes virtuals, és més difícil perseguir-ne els autors.  

Cada cop més persones veuen en les criptomonedes un atractiu per invertir i guanyar diners de forma ràpida. Aquest diner virtual, però, té un valor molt volàtil i és arriscat fiar els estalvis a aquestes fluctuacions, segons alerten els Mossos.

Moltes persones sense coneixements financers estan entrant en aquest món de la criptomoneda, i això està fent que també augmentin les estafes.

 

Sistemes de frau amb criptomonedes

Els Mossos alerten que el frau en inversions amb moneda virtual està creixent perquè és un sistema difícil de rastrejar i d'identificar-ne els presumptes autors. No hi ha cap autoritat competent que controli aquests diners virtuals ni la traçabilitat de moviments.

Tradicionalment, l'ús de les criptodivisies amb finalitats delictives es concentrava en atacs informàtics tipus Ransomware, on se segresten les dades informàtiques de la víctima. Una altra és la sextorsió, on els estafadors obtenen imatges íntimes de les víctimes. En els dos casos es reclama un pagament amb criptomoneda per revertir l'atac o no publicar les imatges.

Pantalla amb el valor de les criptomonedes
Pantalla amb el valor de les criptomonedes (CCMA)

Un cas és el que ha explicat a TV3 Laura Àlvarez, que va rebre un correu electrònic anònim en anglès amb l'amenaça que si no pagava l'equivalent a 1.650 dòlars en bitcoins difondrien imatges seves íntimes.

"Vaig rebre un mail dient-me que el meu dispositiu havia estat hackejat i em van amenaçar dient que enviarien informació compromesa sobre mi a tots els meus contactes si no feia un ingrés molt alt en criptomoneda. Al principi em vaig espantar una mica però després hi vaig pensar i vaig veure que no tenia cap mena de sentit i vaig esborrar el correu."


Plataformes d'inversió falses

Últimament s'ha detectat una tercera modalitat, la de captar petits inversors a través de plataformes falses, segons ha explicat TV3 Albert Álvarez, cap de la Unitat de Delictes Informàtics dels Mossos d'Esquadra:

"Són relativament fàcils d'enganyar per fer aquestes inversions en plataformes que són inexistents o que existeixen i treballen amb dades completament falsejades."


En aquests casos les víctimes es capten entre persones que ja tenen un interès previ i que busquen informació. Visiten pàgines on apareixen anuncis i publicitat enganyosa, que en alguns casos protagonitzen personatges mediàtics.

Captar inversors a Tinder

Una de les novetats és que un dels canals de captació que s'utilitza per estafar són aplicacions de contactes, principalment Tinder. Un cop s'estableix la relació de confiança, es proposa fer inversions de criptomoneda.

"Comença lògicament amb imports de poca quantitat, i fins i tot es dona la confiança de poder recuperar aquests petits imports. Però a mesura que es van demanant imports més alts, cada cop hi ha més dificultat i posen més pegues per poder recuperar qualsevol tipus d'import."

Per donar més confiança i evitar sospites es fa un contacte telefònic amb una persona, per establir un vincle de proximitat amb la víctima, segons els Mossos. També es posa a disposició un broker personal que l'assessora en línia. Aquest s'identifica amb documentació falsa que, en ocasions, pertany a altres víctimes.

Hi ha víctimes que es capten a través d'apps de contactes com Tinder (CCMA)

Es dona accés a una pàgina web que dona a la víctima una percepció fictícia de control de les inversions i els guanys en temps real.

Quan la víctima no pot cobrar els guanys o li costa molt, se sent enganyada i sovint els estafadors intenten recuperar la confiança. Un suposat treballador penedit, un teballador que diu que els diners estan bloquejats o un bufet d'advocats internacional que recupera fons de criptomonedes li ofereixen ajuda però només pretenen obtenir nous pagaments de la víctima.

Precaució abans d'invertir

Arran de l'aparició d'aquesta nova modalitat d'estafes, les unitats especialitzades dels Mossos preparen protocols tècnics específics d'actuació policial davant de delictes on s'utilitzen les criptomonedes.

D'esquerra a dreta, les criptomonedes Ripple, Bitcoin, Ethereum i Litecoin (Reuters/Dado Ruvic)

Els Mossos d'Esquadra insten a denunciar qualsevol sospita de lloc web que treballi fraudulentament amb ciberdivises. També recomanen als ciutadans que, abans d'invertir en criptomoneda, s'informin bé i s'assegurin que la plataforma utilitzada és fiable.

Alerten que les criptomonedes són valors molt volàtils, que s'ha de desconfiar de la publicitat encara que hi surtin famosos i no s'han d'instal·lar programes de control remot.

 

 

ARXIVAT A:
Mossos d'EsquadraBitcoinCriptomonedesEconomia de butxacaInternet
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut