Inés Arrimadas i Edmundo Bal, enfrontats per liderar Ciutadans, en una sessión al Congreso l'abril del 2022
Inés Arrimadas i Edmundo Bal, enfrontats per liderar Ciutadans, en una sessión al Congreso l'abril del 2022 (Alberto Ortega/Europa Press)

Arrimadas i Bal es disputen el control de Ciutadans: els afiliats voten entre 3 llistes

La llista que surti de la votació telemàtica d'aquest dimecres i dijous haurà d'aplicar el que es decideixi a l'assemblea de refundació del partit, que se celebra el cap de setmana

Deidré DalmauActualitzat

El procés de refundació de Ciutadans ha portat a una divisió interna sense precedents a la formació. A principis de desembre, va començar una guerra oberta i un encreuament de declaracions entre els dos bàndols que ara es disputen el comandament del partit.

El partit taronja va decidir fa uns mesos eliminar la figura de la presidència, que fins ara només havien ostentat Inés Arrimadas i Albert Rivera, i substituir-la per un secretari general i un portaveu polític.

Però la llista única, amb la qual la fins ara presidenta volia arribar a l'assemblea d'aquest cap de setmana, no va ser possible. Edmundo Bal, mà dreta d'Arrimadas fins fa poc, va decidir presentar la seva pròpia candidatura i donar pas a una batalla fratricida.

Uns 7.600 afiliats, un terç dels que tenien dret a vot a les últimes primàries del 2020 que van enfrontar Arrimadas amb Francisco Igea, decidiran entre aquest dimecres i dijous els nous líders del partit. Serà una votació exclusivament telemàtica i s'espera que els resultats es coneguin dijous al vespre.


"Renace tu partido"

Bel·ligerant amb l'independentisme, Adrián Vázquez aspira a ser el nou secretari general del partit amb la candidatura "Renace tu partido". L'eurodiputat, que va liderar el procés per treure la immunitat a Carles Puigdemont, defensa una candidatura integradora i transversal per rellançar Ciutadans de cara a les eleccions del maig.

Vázquez es presenta fent tàndem amb Patrícia Guasp, la coordinadora taronja a les Balears, que opta a ser la portaveu política. Una llista que acusen de continuista perquè la tanca Arrimadas, que es mantindria com a portaveu al Congrés, i que incorpora noms com Begoña Villacís, dona forta de la formació a l'Ajuntament de Madrid, Carlos Carrizosa o Nacho Martín Blanco, tots dos diputats al Parlament.

Adrián Vázquez i Patricia Guasp tanquen les primàries fent pinya amb el seu equip a Madrid.
Adrián Vázquez i Patricia Guasp tanquen les primàries fent pinya amb el seu equip a Madrid. (Renace tu partido/Europa Press)

 

"Ciudadanos de nuevo"

D'altra banda, hi ha la candidatura liderada per Edmundo Bal, "Ciudadanos de nuevo". L'exadvocat de l'Estat ha plantejat la campanya com una guerra oberta contra Arrimadas. Bal, que forma part de l'executiva, defensa que Arrimadas faci un pas al costat perquè creu que no pot encapçalar el futur del partit.

El diputat al Congrés, que va ser el candidat a la Comunitat de Madrid quan Ciutadans en va quedar fora, vol ser el portaveu polític. Els seus rivals li critiquen el personalisme i veuen la candidatura com un pas previ per ser el cap de llista a les generals.

L'acompanya el número dos de Villacís a l'Ajuntament de Madrid, Santiago Saura, que opta a secretari general. Bal compta amb el suport de bona part del grup parlamentari al Congrés dels Diputats i de l'exvicepresident de Castella i Lleó, Francisco Igea, que es va presentar a les primàries contra Arrimadas l'any 2020.

Sara Giménez; Edmundo Bal, Santiago Saura i María del Carmen Martínez, el nucli dur de Ciudadanos de nuevo, en el tret de sortida de les primàries
Sara Giménez, Santiago Saura, Edmundo Bal i María del Carmen Martínez, el nucli dur de "Ciudadanos de nuevo", en el tret de sortida de les primàries (Ricardo Rubio/Europa Press)

Hi ha una tercera candidatura, "La base del cambio", encapçalada per una regidora de l'Ajuntament d'El Álamo i un militant de 19 anys.


Campanya plena de retrets

La campanya de primàries ha estat molt agra i plena de retrets entre les dues candidatures favorites. Inés Arrimadas no hi ha participat. Sí que han baixat a l'arena Adrián Vázquez i Patrícia Guasp. Vázquez ha acusat Bal de voler "cesaritzar" el partit mentre que Guasp li ha dit que no té paraula.

La política de pactes també ha estat al centre del debat. Bal retreu a Arrimadas haver escorat el partit a la dreta i reclama deixar enrere la imatge de component del "trifachito" amb PP i Vox. L'objectiu és poder pactar a dreta i a esquerra. Des de la candidatura d'Adrián Vázquez, interpreten aquest gir de Bal cap al centre com un primer pas per convertir Pedro Sánchez en soci preferent.


Assemblea general

La llista vencedora es presentarà a l'assemblea general --que s'ha anomenat de la "refundació"-- que se celebra aquest cap de setmana, 14 i 15 de gener, a Madrid.

Fa mesos que, des de la formació taronja, treballen amb la militància per elaborar una nova estratègia que deixi enrere els mals resultats de les últimes cites electorals i que els situï com el partit liberal d'Espanya.

L'assemblea també servirà per aprovar estatuts nous i el model de bicefàlia a la direcció. Quedarà, però, una incògnita. Qui serà el candidat a la presidència del govern espanyol? La decisió es prendrà en unes primàries al juliol i, alhora, també es dirimirà el futur de la llista que no guanyi.

Amb les enquestes en contra i un PP que intenta absorbir el partit, la nova direcció de Ciutadans té el repte de reflotar el partit abans de les eleccions autonòmiques i municipals del maig.

 

ARXIVAT A:
CsInés Arrimadas
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut