Pla general de la sala del Banc de Sang de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona, plena de donants en la primera jornada de la Marató. Imatge de l…
Imatge d'arxiu de donants en la primera jornada de la Marató a l'Hospital Joan XXIII de Tarragona
Barcelona

Arrenca la Marató de Donants de Sang, que vol assolir 10.000 donacions en 7 dies

La iniciativa comença aquest dijous i fins al 19 de gener s'hi podrà col·laborar en els principals hospitals catalans i en les 72 campanyes mòbils distribuïdes pel territori

RedaccióActualitzat

La Marató de Donants de Sang de Catalunya arrenca aquest dijous amb el repte d'arribar a les 10.000 donacions en una setmana. I és que fins al pròxim 19 de gener s'hi podrà col·laborar en els principals hospitals catalans i en les 72 campanyes mòbils distribuïdes pel territori.

D'aquesta manera, i amb el lema "Fer-ho entre tots és molt nostre", comença una campanya que se celebra al gener per remuntar la caiguda del 20% de les donacions durant les festes de Nadal.

En aquest sentit, Anna Millán, directora del Banc de Sang i Teixits, ha fet una crida a "l'altruisme col·lectiu" per augmentar les reserves, ja que actualment a Catalunya només hi hauria "estoc" de sang per a cinc dies, mentre que l'òptim seria tenir-ne per a vuit.
 

70.000 persones necessitaran sang aquest 2024

Segons l'estimació que realitza el Banc de Sang i Teixits, aquest 2024 més de 70.000 persones d'arreu de Catalunya necessitaran alguna transfusió de sang, plasma o plaquetes provinents de la donació.

És per això que, tal com indica Millán, l'entitat calcula que al llarg de l'any caldran més de 260.000 donacions per cobrir tota la demanda.

A més, l'organització recorda que les donacions fetes durant el 2023 van caure arreu del territori, es va passar de registrar-ne 253.494 el 2022 a les 247.677 de l'any passat. De fet, van baixar a totes les províncies menys a Lleida, on es van incrementar lleugerament.

A la demarcació de Barcelona és on es va produir el descens més significatiu amb gairebé 4.000 donacions menys.

Boses de sang dels donants al Banc de Sang i teixits
El Banc de Sang i teixits estima que aquest any caldran més de 260.000 donacions (Banc de Sang i teixits)

Doble campanya de donació per aquest dijous

Així, la Marató de Donants de Sang ha donat el tret de sortida aquest dijous amb una doble campanya de donació de sang i plasma col·lectiva a l'hotel Avenida Palace de Barcelona. 

Posteriorment, el dissabte dia 13 de gener, el Centre de Cultura del Born (CCCB) acollirà també una col·lecta de sang amenitzada amb diferents entitats culturals, castellers, una batucada i un bingo musical, entre altres activitats.

Donar sang, un acte altruista que salva vides
A banda dels principals hospitals, hi haurà una setantena de campanyes mòbils distribuïdes pel territori per donar sang

Com a novetat, per a la campanya d'enguany es construirà el primer pilar casteller "digital" de Catalunya, que s'ubicarà al centre de les quatre capitals catalanes.

El monument virtual serà dinàmic i es podrà escanejar al mòbil, i s'anirà tenyint de vermell a mesura que augmentin les donacions. Aquest es mantindrà fins al 14 de juny, coincidint amb el Dia Mundial del Donant de Sang i quan s'espera que s'hagin assolit les 130.000 donacions.

 

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut