Barcelona

Aquest dilluns es compleixen els 70 anys de la caiguda de Barcelona a la Guerra Civil

Aquest dilluns es commemora el 70è aniversari de la caiguda de Barcelona per les tropes franquistes durant la Guerra Civil. Els fets es van produir el 26 de gener de 1939, quan les tropes, procedents de l'est i el sud de Catalunya, van entrar a la ciutat després de gairebé tres anys de conflicte. Els soldats franquistes van poder ocupar Barcelona en un dia i no van topar amb gaire resistència. Es tracta d'un episodi considerat clau pels historiadors pel desenllaç de la Guerra Civil ja que va evidenciar la debilitat del bàndol republicà.

Actualitzat
L'ofensiva de les tropes de Franco en territori català va iniciar-se el 28 de desembre i, en quatre setmanes, van aconseguir avançar fins arribar a Barcelona. Fins a la seva caiguda, el 26 de gener de 1939, la ciutat va patir intensos bombardejos aeris de la legió Còndor i l'aviació alemanya. Els historiadors remarquen que aquest episodi va precipitar la finalització de la Guerra Civil espanyola ja que va posar en evidència la debilitat militar del bàndol republicà. De fet, ja no quedava cap unitat militar republicana organitzada, entre la capital catalana i la frontera francesa no hi havia cap unitat i només alguns destacaments aïllats lluitaven per endarrerir l'avanç de les tropes franquistes.

El setge a Barcelona per part de les tropes franquistes es va encetar a primera hora del matí del dia 26, i, al cap d'unes hores, van aconseguir ocupar la ciutat sense trobar gaire resistència. Cap al migdia, ja havien ocupat els punts més alts de la ciutat: Montjuïc, Vallvidrera, el Tibidabo i la carretera de l'Arrabassada.

Des d'aquests indrets, les tropes van començar a endinsar-se pel centre de la ciutat. El cos de l'exèrcit 105 de l'Exèrcit Marroquí va avançar des de Sants i Montjuïc fins a la plaça de Catalunya i la Rambla. L'entrada es va produir per l'Avinguda de Mistral, el carrer de Tamarit, la Ronda de Sant Antoni i el carrer de Pelai.

Mentrestant, a Collserola,  les forces de la quarta i la dotzena divisió van dirigir-se cap al centre de la ciutat passant pels carrers Muntaner, Balmes, Avinguda República Argentina i Gran de Gràcia, i baixant el passeig de Gràcia fins al centre de la ciutat.

L'ofensiva dels soldats franquistes va continuar a la tarda amb l'ocupació de la Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona. Al vespre, els regiments ja havien completat el setge a la ciutat i fins i tot van arribar a Sant Adrià de Besòs (Barcelonès), i a Terrassa (Vallès Occidental).
Anar al contingut