L'autocar amb els missatge contra l'existència de la violència masclista (Hazte Oír)
L'Ajuntament de Barcelona va multar amb 60.000 euros l'autocar antifeminista (Hazte Oír)

Anul·len la multa de 60.000 euros a Hazte Oír per l'autocar antifeminista

Una jutge ha considerat que el lema de l'organització d'extrema dreta s'emmarca en la llibertat d'expressió

Irene Vaqué ReigActualitzat

Els missatges antifeministes de l'autocar que l'organització d'extrema dreta Hazte Oír va difondre en un autocar a Barcelona just abans del 8M del 2019 s'han d'entendre com a llibertat d'expressió, ha sentenciat una jutge.

La mateixa organització ha informat d'una sentència que li ha donat parcialment la raó i ha anul·lat la multa de 60.000 euros que l'Ajuntament de Barcelona els va posar amb l'argument que la campanya vulnerava una ordenança municipal perquè difonia missatges "que atempten contra la dignitat de la persona o vulneren valors i drets reconeguts en la Constitució espanyola". 

L'autocar lluïa expressions com "No és violència de gènere, és violència domèstica" o "Les lleis de gènere discriminen l'home", acompanyades d'una imatge de Hitler amb la cara maquillada de color lila i el símbol feminista a la gorra. A sota d'aquesta imatge, hi havia escrit: "#StopFeminazis".
 

Preval la llibertat d'expressió d'un ideari 

Un cop examinat el cas, la magistrada del jutjat contenciós-administratiu número 9 de Barcelona ha considerat que la multa no té justificació perquè preval el dret de la llibertat d'expressió. "S'ha de tenir en compte la posició preferent que ocupa la llibertat d'expressió davant d'altres drets", diu la sentència, que afegeix que l'expressió d'aquest dret es tradueix a "expressar lliurement el que es pensa". 

La jutge argumenta que les expressions utilitzades no es poden considerar un atemptat a la dignitat humana ni als valors constitucionals "perquè s'han d'analitzar en el context d'una associació amb un ideari (amb el qual es pot estar d'acord o no) que pretén donar a conèixer una de les seves bases, la derogació de la llei de gènere (amb la qual també es pot estar d'acord o no) i sancionar únicament la violència domèstica". 

I conclou: 

"En les seves manifestacions no s'està atacant cap col·lectiu ni menyspreant-los, sinó que es tracta d'una campanya publicitària que pot ser desencertada i provocadora, en la qual part de la població no en comparteixi el contingut, tanmateix, està dins del marc de la llibertat d'expressió." 

La jutge també ha retirat la multa de 3.500 euros que el govern encapçalat per Ada Colau va imposar-los en considerar que la campanya publicitària afectava "interessos públics generals, donada l'alarma social i la repercussió dels fets". 

El que sí que manté la jutge és una altra multa de 3.500 euros per la col·locació de vinils als vidres del vehicle. 

Per l'organització d'extrema dreta, la justícia els ha donat la raó "davant la persecució de l'esquerra radical". 

L'autocar d'Hazte Oír que va qüestiona la violència de genère
L'autocar d'Hazte Oír que va qüestiona la violència de genère (Hazte Oír)

En el seu moment, un jutge va desestimar la petició de la Fiscalia d'immobilitzar el vehicle amb el mateix argument que la llibertat d'expressió passava per davant, malgrat que els missatges poguessin ser "abominables o repugnants". 

L'organització de l'esquerra independentista Arran va fer una acció contra l'autocar a l'avinguda Diagonal de Barcelona. Van fer-lo aturar i li van arrencar els rètols que qüestionen l'existència de la violència de gènere. 

HazteOír ha dut a terme altres campanyes controvertides, com un altre autocar contra les persones transsexuals, que deia "Els nens tenen penis. Les nenes tenen vulva. Que no t'enganyin". 

 

ARXIVAT A:
JudicialExtrema dretaMasclisme Feminisme
Anar al contingut