ANÀLISI

Ànima

El libanès Wajdi Mouawad s'ha convertit en un dels referents del teatre contemporani que sacseja les emocions, un resultat que també vol aconseguir amb els seus llibres. Fa pocs dies va visitar Barcelona per presentar l'últim, "Ànima", una història ferotge i amb un rerefons màgic i de tendresa que fa obrir els ulls i pensar.

Enllaç a altres textos de l'autor Jordi Cervera

Jordi Cervera

Periodista de Catalunya Ràdio i escriptor

Actualitzat
Fa poc va visitar Barcelona per presentar la seva darrera novel·la, "Ànima", publicada per Destino i per Edicions del Periscopi. És Wajdi Mouawad, autor nascut l'any 1968 al Líban que va emigrar a França fugint de la guerra civil que assolava el seu país per saltar més endavant a Mont-real, on va estudiar a l'Escola Nacional de Teatre i des d'on s'ha convertit en un dels dramaturgs més interessants del moment, amb una carrera professional que li ha valgut reconeixements com la nominació a l'Oscar per l'adaptació de la seva obra "Incendis", el Terenci Moix 2012 o l'Orde Nacional de les Arts i de les Lletres de França.

 

"Ànima" que arriba amb la traducció al català d'Anna Casassas i al castellà de Pablo Martín Sánchez i avalada pel Prix Méditerranée, el Grand Prix Thyde Monnier i el Prix du Deuxième Roman, és una història d'alta intensitat que retrata un univers on les lleis s'alteren i on no tens gaire clar per quin gènere t'estàs movent. Pot ser tragèdia, un "thriller", un drama, fins i tot una comèdia, però en realitat és un territori inexplorat que cal anar descobrint de la mà de l'autor, arriscant-te a patir sorpreses gens convencionals, a moure't per uns espais de foscor anímica i moral i a treballar un seguit de descàrregues emocionals de voltatge perillós.

 

El protagonista descobreix el cadàver de la seva dona violat i mutilat al menjador de casa. Per una afany de supervivència li cal veure la cara de l'assassí i comença una doble recerca, la de l'enemic i la de la pròpia identitat en una mena de "road movie" on els animals agafen veu i protagonisme  i són testimonis i narradors d'aquesta història singular i gens convencional.

Anar al contingut