Andalusia premiarà la família amb més fills, com feia Franco
Famílies Nombroses (Pixabay)

Andalusia premiarà la família amb més fills, com feia Franco

La Junta, governada pel PP i Ciutadans amb el suport de Vox, ha aprovat el Premi Famílies Andaluses per donar visibilitat a la variabilitat de famílies

RedaccióActualitzat

El maig que ve, la Junta d'Andalusia atorgarà el Premi Famílies Andaluses a les famílies amb més fills, entre altres. Aquest premi, segons publiquen en el seu esborrany, "pretén donar visibilitat i reconèixer els diferents models de famílies i les seves característiques especials".

El reconeixement no té compensació econòmica, els guanyadors obtindran una estàtua i un diploma el 15 de maig, Dia Internacional de les Famílies. En la presentació dels premis de la Conselleria de Salut i Famílies, destaquen que s'ha viscut una transformació de les famílies andaluses, sobretot per "la incorporació de la dona al món laboral":

"A Andalusia, tradicionalment, la família s'ha configurat seguint el model dels països mediterranis, model en el qual la figura del cap de família ha tingut un paper predominant en l'organització familiar, a diferència, per exemple, de la configuració familiar existent en els països del nord d'Europa. No obstant això, hem anat assistint a una progressiva transformació dels models de famílies andaluses, canvis motivats en gran mesura per la incorporació de la dona al món laboral, així com per altres canvis estructurals i socials de gran envergadura."

 

Els premis s'atorgaran als que destaquin en les modalitats de Famílies i Solidaritat, Famílies i Empresa, Famílies i Mitjans de Comunicació, Famílies Nombroses, Famílies amb Art, Famílies i Diversitat, Famílies i Inclusió i Famílies amb coratge.

Andalusia, governada pel PP i Ciutadans amb el suport de Vox, ha aprovat aquests premis. Les bases s'han publicat al BOJA aquest divendres 13 de desembre. Volen així, diuen, donar visibilitat a la variabilitat de famílies andaluses:

"Donar visibilitat i reconèixer la variabilitat de famílies i les seves especials característiques i formes d'abordar o actuar davant de situacions quotidianes o especials del dia a dia de les famílies andaluses."

 

Segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística, a Andalusia hi ha 138.620 famílies nombroses registrades. També detallen que hi ha 204 títols de famílies nombroses en vigor a Andalusia amb 8 fills o més.

Andalusia és la comunitat amb més famílies nombroses, seguida de Catalunya amb 125.626 i de Madrid amb 115.575.

 

Premi a la Natalitat de Franco

El règim de Franco va instaurar l'any 1941 el Premi a la Natalitat, que sí que donava una dotació econòmica i l'any 1949 se'n va augmentar la quantitat. Així, atorgava 15.000 pessetes al "matrimoni espanyol que hagués tingut més fills", 50 premis de 5.000 pessetes al "matrimoni espanyol de cada província que hagués tingut més fills", 15.000 pessetes al "matrimoni espanyol que conservés més fills vius" i 50 premis de 5.000 pessetes als "matrimonis espanyols de cada província que hagués conservat més fills vius".

La presentació deia: «la prole nombrosa és un benefici immens que la família presta a la societat; per això és just que la societat premiï i estimuli els que amb gran sacrifici aixequen l'excepcional càrrega familiar».

Els matrimonis "guardonats" sortien al NO-DO com una de les notícies destacades:

 

Conseller polèmic en la gestió del brot de listeriosi​

Jesús Aguirre, conseller de Salut i Famílies de la Junta d'Andalusia, ha estat molt criticat i qüestionat pel brot de listeriori de la carn entatxonada. PSOE i Unides Podem en denamen el cessament.

Aguirre va fer unes polèmiques declaracions mentre parlava amb una de les dones que va avortar a causa del brot de listeriosi, quan li va dir que "en el pròxim embaràs, que segur que es durà a terme, ens fem una foto amb els teus nens".

 

 

 

ARXIVAT A:
AndalusiaVoxPPCsJuan Manuel Moreno
Anar al contingut