Lloc de l'accident, a Tempe, als afores de Làrissa, aquest dimecres al vespre (Reuters/Giannis Floulis)

El xoc de trens a Grècia que ha causat més de 40 morts hauria estat per un error humà

El primer ministre ha parlat de "tràgic error humà". El cap d'estació de Làrissa ha estat detingut i el ministre de Transports ha dimitit

Redacció/AgènciesActualitzat

Almenys 42 persones han mort i una vuitantena més han resultat ferides a Grècia en el xoc entre un tren de passatgers i un de mercaderies a Tempe, als afores de la ciutat de Làrissa, capital de la regió de Tessàlia, al centre del país, ocorregut la nit de dimarts a dimecres a Grècia ocorregut la nit de dimarts a dimecres. 

És l'accident ferroviari més greu de la història de Grècia i el pitjor a tot Europa de l'última dècada. De moment, ja ha provocat la dimissió del ministre de Transports grec i la detenció del cap d'estació de Làrissa.

El primer ministre grec, Kyriakos Mitsotakis, que ha visitat el lloc de l'accident, ha explicat que la causa del xoc ha estat un "error humà". Més tard, en un missatge televisiu, ha assegurat que "la justícia farà la seva feina" i que "les responsabilitats seran assenyalades".

L'impacte del xoc ha afectat molt alguns dels vagons (Reuters/Alexandros Avramidis)
La violència de l'impacte ha destruït els dos primers vagons del tren de passatgers (Reuters/Alexandros Avramidis)

El balanç inicial de 32 víctimes mortals ha anat creixent amb el pas de les hores.

Pel que fa als ferits, a última hora de dimecres hi havia una seixantena de persones hospitalitzades, 6 de les quals ingressades a l'UCI.

L'accident ha passat a la sortid d'un túnel sota una autopista i al costat d'una carretera (Reuters/Alexandros Avramidis)
L'accident ha passat poc després de la mitjanit (Reuters/Giannis Floulis)

Els bombers, que van rebre l'avís tot just passada la mitjanit de dimecres (les 11 de la nit a Catalunya), ja havien avisat que el nombre final de morts podia augmentar, perquè en el tercer vagó encara hi hauria cossos que no s'havien pogut recuperar.

L'impacte s'ha produït quan un tren Intercity que circulava entre Atenes i Tessalònica ha xocat a gran velocitat contra un comboi de mercaderies, que anava cap a Làrissa des de Tessalònica, segons ha informat el governador de Tessàlia, Kostas Agorastos.


A l'Intercity hi viatjaven 342 passatgers i 10 tripulants. Uns 250 passatgers han pogut ser rescatats sans i estalvis i evacuats a Tessalònica amb autobusos. Al comboi de mercaderies hi viatjaves dues persones.
 

Demanen mostres d'ADN

La majoria dels morts són gent jove, d'uns vint anys, segons ha explicat Apostolos Komnos, cap d'Urgències de l'hospital de Làrissa.

Molts passatgers tornaven a casa després d'un llarg cap de setmana festiu amb motiu de l'inici de la Quaresma ortodoxa grega.

El xoc entre el tren de passatgers i el mercaderies ha passat a gran velocitat (Reuters/Alexandros Avramidis)
Els bombers han hagut de treballar en condicions molt difícils (Reuters/Alexandros Avramidis)

La violència de l'impacte ha fet descarrilar els quatre primers vagons de l'Intercity i ha causat l'esclat d'un incendi que ha arribat als 1.500 graus centígrads de temperatura. Els dos primers vagons han quedat reduïts gairebé a no-res.

"Els vagons un i dos no existeixen", ha declarat Agorastos a la cadena pública ERT.

Les autoritats han demanat als familiars dels viatgers que facilitin proves d'ADN, perquè molts cossos no poden ser identificats visualment.


"10 segons de malson"

"Hem sentit una gran explosió, 10 segons de malson", ha explicat Stergios Minenis, un passatger de 28 anys que ha aconseguit sortir pel seu propi peu d'un dels vagons accidentats.

"Hem anat fent voltes dins del vagó fins que hem caigut de costat... aleshores hi ha hagut pànic, cables (per tot arreu), foc; el foc va ser immediat, mentre anàvem fent voltes ens cremàvem, el foc era a dreta i esquerra."

Diversos passatgers han estat traslladats a l'hospital amb cremades i mutilacions. Hi ha una cinquantena de persones ingressades.
 

Detenen el cap de l'estació de Làrissa

El ministre de Transports grec, Kostas Karamanlis, que ha visitat el lloc de l'accident al costat del primer ministre i ha promès que s'investigaria a fons què ha passat, ha presentat més tard la seva dimissió.

En un comunicat, ha dit que dimitir era el seu deure i "el mínim que podia fer per honrar la memòria de les víctimes", i ha afegit que assumeix la responsabilitat dels possibles errors que hi hagi hagut.

Els primers vagons del tren de passatgers han quedat destruïts (Reuters/Alexandros Avramidi)
Diverses veus han denunciat el mal estat de la xarxa ferroviària grega (Reuters/Alexandros Avramidis)

També ha dimitit Jristos Vinis, director general de l'Organisme de Ferrocarrils de Grècia (OSE), gestor de la infraestructura ferroviària del país.

D'altra banda, la policia ha detingut el cap de l'estació de Làrissa, la localitat on han passat els fets, per homicidi involuntari. Segons ha informat ERT, també s'ha pres declaració a un representant de la companyia ferroviària privada Hellenic Train, operadora del tren de passatgers, i a una tercera persona.

Hellenic Train és propietat de la companyia estatal ferroviària italiana Ferrovie dello Stato Italiane arran de la privatització dels ferrocarrils grecs que es va dur a terme el 2017 dins del pla de rescat promogut de la Unió Europea i el Fons Monetari Internacional.


"No funciona res"

El president del sindicat de maquinistes de Grècia, Kostas Geridunias, ha dit que l'accident es podria haver evitat. Ha assegurat que els sistemes de seguretat no funcionen i ha denunciat el deteriorament de la infraestructura ferroviària: "No funciona res, tot es fa manualment", ha dit, abans d'afegir: "Estem en mode manual en tot l'eix Atenes-Tessalònica. Els semàfors tampoc funcionen."

Es dona la circumstància que també a Làrissa hi va haver un accident ferroviari, fa 50 anys, el 1972, en què van morir 19 persones a causa d'un xoc de trens.

El govern grec ha declarat tres dies de dol en què les banderes onejaran a mig pal i se suspenen les celebracions públiques.

La presidenta de Grècia, Katerina Sakellaropoulou, ha avançat el seu retorn des de Moldàvia, on era de visita.


Protestes a Tessalònica i Atenes

A Tessalònica desenes de persones s'han concentrat davant de l'estació on no va arribar mai el tren de passatgers accidentat la mitjanit de dimecres.

Concentració a l'exterior de l'estació de Tessalònica (Reuters/humanstories.gr)

A la capital grega, Atenes, les protestes han acabat amb enfrontaments entre la policia i els manifestants. Hi ha hagut llançament de pedres, respost amb gasos lacrimògens.

Concentració davant de la seu de l'operadora ferroviària Hellenic Train a Atenes (Reuters/Louiza Vradi)

Abans s'havia fet una vetlla amb espelmes i una concentració de protesta a l'exterior de les oficines de la companyia Hellenic Train i una manifestació que ha passat per davant del Parlament.

Manifestació davant del Parlament grec, a la plaça Sintagma d'Atenes (Reuters/Louiza Vradi)

 

ARXIVAT A:
Grècia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut