Almenys un dels míssils ha caigut en una zona residencial (Reuters/Firas Makdesi)

Almenys 15 morts a Damasc per "l'atac israelià més mortífer" contra la capital de Síria

El règim de Bashar al-Assad parla d'almenys 5 morts i 15 ferits, però l'Observatori Sirià dels Drets Humans eleva el balanç a 15 víctimes mortals

Juli Rodés AlmerActualitzat

Almenys 15 persones han mort aquesta nit a Damasc, la capital de Síria, a causa d'un atac amb míssils llançat per Israel, segons el balanç de l'Observatori Sirià dels Drets Humans (OSDH).

Aquesta ONG independent, de fet, assegura que es tracta de "l'atac israelià més mortífer contra la capital siriana" des de l'inici de la guerra civil, el març del 2011.

També és el primer atac des dels terratrèmols del 6 de febrer, que han causat la mort de més de 37.000 persones al sud de Turquia i el nord de Síria, entre les quals molts refugiats i desplaçats pels 12 anys de conflicte armat.

L'OSDH assegura que una part de les víctimes mortals són civils, entre les quals dues dones.

Cràter davant d'un edifici parcialment destruït (Reuters/Firas Makdesi)

El govern presidit per Bashar al-Assad, en canvi, assegura que l'atac israelià ha causat 5 morts i 15 ferits, alguns de gravetat.

"L'enemic israelià ha dut a terme un atac aeri des del Golan ocupat, dirigit a diversos sectors de Damasc i els seus voltants, inclosos barris residencials", ha declarat el Ministeri de Defensa, que ha afegit que la defensa antiaèria siriana "ha abatut diversos míssils".

Un atac "contra barris residencials habitats per civils" que arriba "en un moment en què Síria està sanant les seves ferides, enterrant els seus màrtirs i rebent condolences, simpatia i suport humanitari arran del terratrèmol devastador", segons ha dit el Ministeri d'Exteriors.

Un corresponsal de l'agència AFP ha explicat que un míssil ha impactat en un edifici residencial, davant del qual era visible un cràter, i ha afectat sis edificis pròxims.

Cinta policial en el lloc on ha caigut un dels míssils (Reuters/Firas Makdesi)

El gruix de l'atac ha estat al districte de Kafr Souseh, on hi ha el Consell de Ministres i el Ministeri d'Exteriors, però també diverses zones residencials.

A més, hi hauria les seus d'agències de seguretat i informació. És una zona amb molta vigilància policial que arriba fins a la plaça Omayyad, al cor de Damasc, i limita amb la ciutadella, a la part antiga, que també ha resultat afectada. 

A Kafr Souseh hi ha un centre cultural iranià que, segons l'OSDH, no ha resultat afectat. 

L'objectiu concret de l'atac no s'ha pogut establir. 

La ciutadella de Damasc també ha resultat afectada per l'atac (Reuters/Firas Makdesi)

Els míssils israelians també han impactat en un magatzem de les milícies proiranianes de Hezbollah situat als afores de Damasc.

Des de l'Iran, el portaveu del Ministeri d'Exteriors, Nasser Kanani, ha condemnat "enèrgicament" els "atacs del règim sionista" a Damasc, "inclosos alguns edificis residencials".

Des de l'inici de la guerra civil a Síria, Israel ha fet centenars d'atacs al país, sobretot contra posicions de l'exèrcit sirià i contra forces iranianes i de Hezbollah, aliades del règim de Bashar al-Assad.

L'any 2008, Imad Mughniyah, un alt responsable de Hezbollah, va morir a Kafr Souseh en un atac amb cotxe bomba.

Segons l'OSDH, a principis d'any, almenys 4 persones, inclosos dos soldats sirians, van morir en un atac a l'aeroport de Damasc, que va quedar tancat diverses hores.


Escalada en un conflicte de baixa intensitat

El govern israelià no acostuma a parlar dels atacs a Síria, però sovint afirma que no permetrà que l'Iran estengui la seva influència fins a les fronteres d'Israel. 

Aquest diumenge, en una compareixença arran de la reunió setmanal del govern israelià, el primer ministre, Benjamin Netanyahu, no s'ha referit directament a aquest atac, però ha declarat: "No permetrem que l'Iran obtingui armes nuclears i no permetrem que s'atrinxeri a la nostra frontera nord", és a dir, a Síria.

L'expansió iraniana a Síria dels últims anys, però, és una realitat admesa per fonts d'intel·ligència occidentals, que parlen de milers de membres de milícies i grups paramilitars desplegats per la majoria de les zones controlades pel règim d'Al-Assad, inclosos els suburbis de Damasc.

Vista de Damasc, l'abril de 2021 (Reuters/Yamam al Shaar)

Per mirar de contrarestar-la, Israel ha intensificat els atacs contra Síria, que van començar fa gairebé una dècada, ara centrats en infraestructures com aeroports i bases aèries, amb l'objectiu de dificultar el subministrament d'armes a Hezbollah i la resta d'aliats iranians.

Tanmateix, el govern sirià no ha reconegut mai l'existència de forces iranianes que intervenen en nom seu a la guerra civil, i només parla de la presència d'assessors militars iranians sobre el terreny.

ARXIVAT A:
SíriaIranIsrael
Anar al contingut