Allau de propostes per convertir Calonge en la primera "booktown" de Catalunya
Castell de Calonge (ACN/Ajuntament de Calonge)

Allau de propostes per convertir Calonge en la primera "booktown" de Catalunya

Es presenten més de 200 peticions per instal·lar diverses llibreries al poble amb els ajuts que proporciona l'Ajuntament

RedaccióActualitzat

L'objectiu era aconseguir que es presentessin set projectes per als set locals que s'oferien. Però la realitat ha superat les expectatives.

L'Ajuntament de Calonge i Sant Antoni, al Baix Empordà, va fer una crida a qui volgués obrir una llibreria amb incentius i ajudes per convertir la població en la primera "booktown" estable de Catalunya.

En tres setmanes han rebut més de 200 peticions i s'ha doblat el nombre de locals que s'oferien.

L'Ajuntament està gratament sorprès amb aquesta allau de projectes, entre els quals hi ha el d'una escriptora xilena o el d'una llibreria de temàtica infantil amb un espai de titelles.

D'aquí dues setmanes es faran dos dies de portes obertes perquè els llibreters interessats puguin veure els locals disponibles, que, ara mateix, són 16. Paral·lelament es publicaran les bases per accedir al projecte.

El regidor de Cultura, Norbert Botella, ha explicat que el Gremi de Llibreters els està ajudant a fer aquestes bases. Després només caldrà que el llibreter o llibretera s'entengui amb el propietari i faci les obres d'adequació. "Volem obrir a la tardor. Al setembre o octubre", ha assegurat.

 

Ajudes i bonificacions fiscals

Per atraure futurs llibreters, Calonge i Sant Antoni anuncia bonificacions i ajudes per als emprenedors. L'Ajuntament ofereix 10.000 euros a cada empresari per subvencionar la compra de mobiliari, maquinària, decoració i equipament i 6.000 euros més per a la contractació de personal.

A més, hi haurà una subvenció de fins al 50% i un màxim de 60.000 euros per a la rehabilitació d'immobles i una bonificació de fins al 90% en la taxa de llicència d'activitats.

El projecte també inclou suport a la digitalització, formació i contacte directe amb el servei d'ocupació local, a més de presència a l'agenda cultural i participació gratuïta en mercats i festes.

Un negoci potencial

Ara mateix al municipi, d'11.000 habitants, només hi ha una llibreria. És a Sant Antoni, al nucli costaner. A l'estiu aquesta població turística creix fins als 100.000 habitants. L'Ajuntament ha fet un càlcul de públic lector potencial durant la temporada alta i estima que hi pot haver un milió de persones en un radi de mitja hora en cotxe.

A tot el món hi ha 52 viles del llibre, algunes del Regne Unit, França o Noruega amb tant d'èxit que han reactivat l'economia del municipi. A Espanya l'única estable és Ureña, una població de 200 habitants a Castella-Lleó.

 

ARXIVAT A:
Literatura
Anar al contingut