Un got amb un col·lutori
Els col·lutoris podrien ajudar a reduir l'expansió del coronavirus (Claude Truong-Ngoc/Wikimedia Commons/CC-BY-SA-3.0)

Alguns col·lutoris rebaixen el poder d'infecció del coronavirus en proves de laboratori

Una recerca d'IrsiCaixa feta amb cultius cel·lulars coincideix amb estudis anteriors sobre el paper d'un component concret, però ara falta tirar endavant proves d'eficàcia en persones

Xavier DuranActualitzat

Els components d'alguns col·lutoris redueixen de manera molt important la capacitat d'infecció del coronavirus SARS-CoV-2, segons proves fetes en el laboratori per investigadors de centres catalans.

L'estudi, pendent de revisió i publicació, l'han fet investigadors del grup PISTA (Patògens, Immunitat, Senyalització i Teràpies Aplicades) a l'IrsiCaixa en col·laboració amb el Dentaid Research Center. L'article es pot trobar, de moment, a la web de BioXriv.

Els autors han descobert que el clorur de cetilpiridini (CPC), un component químic present en certs col·lutoris, té efecte antiviral. Experimentant en cèl·lules cultivades al laboratori han vist que redueix fins a mil vegades la capacitat d'infecció del SARS-CoV-2.

Segons ha explicat al portal 324.cat la doctora Nuria Izquierdo-Useros, coordinadora de l'estudi i investigadora principal d'IrsiCaixa, no es tracta de cap tractament mèdic, sinó de reduir el risc de transmissió del virus:

"Els col·lutoris estan pensats perquè les gotes de saliva que, quan parlen o en altres moments, poden expulsar les persones infectades tinguin menys capacitat infecciosa i, per tant, hi hagi menys probabilitats que el virus s'escampi."

Però de cap manera, recalca, està pensat per suplir les mesures que s'utilitzen ara i que caldrà seguir fent servir: mascareta, distància física, higiene de mans i ventilació.


Provar-ne l'eficàcia en persones

Ara estan planificant el que anomenen assaigs d'eficàcia o proves de concepte, per si en persones que fan servir aquests col·lutoris també té aquest efecte.

Els assaigs es realitzaran amb el suport de la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses (FLS) i aniran orientats a confirmar els resultats inicials obtinguts en un estudi pilot fet a Colòmbia.

En aquest cas, es mesurava la quantitat de virus infecciosos en persones amb Covid abans i després de l'aplicació del col·lutori. Però es va dur a terme amb un grup molt limitat –cinc persones- i a partir del gener l'assaig es farà amb més d'un centenar de participants.


Una idea present en altres estudis

La idea que aquestes solucions utilitzades en higiene bucal o contra certes afeccions podria ser útil contra el coronavirus sorgeix en un article publicat al juny a la revista Function. Un grup d'investigadors de la Universitat de Cardiff, Gal·les, amb la participació d'Albert Bosch, del Laboratori de Virus Entèrics de la Universitat de Barcelona, plantejava que si aquestes solucions han demostrat capacitat per desestabilitzar o danyar altres virus que tenen una membrana de lípids, potser farien el mateix amb el SARS-CoV-2.

Els autors repassaven estudis sobre la incidència en la membrana dels virus de diversos components de col·lutoris, com etanol, clorhexidina, clorur de cetilpiridina, peròxid d'hidrogen i povidona iodada. Basant-se en els treballs publicats, consideraven que aquests col·lutoris s'haurien de considerar eines potencials per reduir la transmissió del coronavirus.

Entre altres coses ressaltaven que el clorur de cetilpiridina havia mostrat fa poc activitat contra el virus de la grip, tant "in vitro" com "in vivo".

Gent pel carrer amb mascareta
Encara que els col·lutoris es mostrin eficaços, això no eliminarà les mesures de precaució (EFE/Raúl Caro)


Més recentment ha aparegut un altre estudi, també sense revisar, d'investigadors gal·lesos, encapçalats per Richard J. Stanton, que ja havia participat en l'anterior. Es pot trobar a la web de BioXriv.

En aquest cas, els autors van analitzar en el laboratori els efectes, contra el SARS-CoV-2, de set col·lutoris comercials. Els resultats indicaven que alguns aconseguien inactivar el virus en tot just trenta segons.

Concretament, dels dos col·lutoris que aconseguien això, un conté clorur de cetilpiridini i l'altre etil lauroïl arginat, un compost utilitzat com a conservant en alimentació.

D'altres, amb povidona iodada o etanol i olis essencials, tenien un efecte moderat. I els que només tenien etanol no afectaven el coronavirus.

Resultats esperançadors

Per tant, els resultats de l'estudi fet a IrsiCaixa coincideixen amb aquest a assenyalar l'eficàcia del clorur de cetilpiridini (CPC) contra el virus de la Covid.

Els investigadors d'IrsiCaixa van posar en contacte, durant dos minuts, virus aïllats de pacients amb Covid amb el col·lutori que conté CPC. I posteriorment van comprovar, amb cultius cel·lulars, que la capacitat d'infecció del SARS-CoV-2 es reduïa fins a mil vegades.

També van veure que el mecanisme pel qual ho fa és la desestabilització de la membrana del virus. Això provoca que la proteïna S de l'espícula, que el virus utilitza per entrar a les cèl·lules, deixi de funcionar.

Això no es produïa amb col·lutoris sense CPC. A més, les concentracions utilitzades són diferents a les que hi hauria en condicions reals, com explica la doctora Nuria Izquierdo-Useros:

"Tenint en compte que en l'experiment hem fet servir una quantitat de virus més elevada que la que es troba a la cavitat bucal de les persones infectades, i una quantitat menor de col·lutori de la que sol utilitzar la gent, aquests resultats són molt esperançadors."

Fins i tot si l'ús d'aquest col·lutori no previngués la infecció per SARS-CoV-2, afegeix la investigadora, "sí que podria evitar la propagació de virus". I com que es tracta d'un mètode barat i molt a l'abast, podria ser una eina "fàcil, efectiva i aplicable a nivell global".

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19SalutRecerca científica
Anar al contingut