Seseña

Alerta dels ecologistes per la perillositat dels gasos que emet l'incendi de Seseña

Els pneumàtics continuen cremant des de divendres, tot i que els bombers controlen el foc

RedaccióActualitzat

Ja fa més de tres dies que crema l'abocador de pneumàtics de Seseña, que no estarà extingit fins d'aquí a dues setmanes, segons els bombers. Avui, els ecologistes alerten de la perillositat dels gasos que emet el foc, i entren en contradicció amb les xifres que han recollit les estacions ambientals, i és que no veuen anomalies en la qualitat de l'aire.

Madrid i Castella-la Manxa asseguren que totes les estacions de control de qualitat de l'aire mostren dades dins la normalitat. Però per Ecologistes en Acció, això té una explicació fàcil: que les estacions no mesuren els tipus de contaminants que emeten els pneumàtics incendiats.

Sigui com sigui, totes dues comunitats han acordat promoure un pla per recuperar la parcel·la afectada.

Acusacions creuades en el terreny polític

L'expresidenta de Castella-la Manxa María Dolores de Cospedal ha carregat sobre els governs socialistes anteriors i l'actual la responsabilitat de no haver tancat el cementiri de pneumàtics de Seseña, a Toledo, que crema des de divendres. De Cospedal respon d'aquesta manera a les crítiques de l'expresident de la comunitat, el socialista José María Barreda, que l'acusava de no haver actuat durant els quatre anys que la popular va governar la comunitat.

La dirigent del PP afirma que aquest abocador és una de les herències dels anteriors presidents, Barreda i Bono: "Avui, el partit que està governant és el Partit Socialista, el senyor García-Page [president de Castella-la Manxa], que va denegar, com tothom sap, una esmena del Partit Popular per continuar retirant pneumàtics. Durant el meu mandat es va fer tota la perimetració de la zona, es van establir els tallafocs i es van treure com a mínim 7.000 tones de pneumàtics." 

Mentrestant, els bombers continuen remullant la zona de l'incendi per evitar que es reactivi. Una vintena de dotacions vigilen l'estabilitat del foc, que ha alentit la combustió, cosa que fa preveure una espera de dies abans de l'extinció total. Als veïns més pròxims, a qui es va autoritzar a tornar al seu domicili, se'ls recomana mantenir-se confinats i evitant activitats a l'aire lliure, tot i que la toxicitat atmosfèrica ha baixat considerablement.

En el capítol de responsabilitats, l'Ajuntament de Seseña ha assenyalat l'empresa valenciana Desechos y Gestión de Ruedas Iberia, SL com l'encarregada de la gestió dels cinc milions de pneumàtics, i no pas una empresa del Senegal, com ahir apuntava el diari "El Mundo".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut