La pagesia torna a mobilitzar-se i talla cinc passos fronterers: "No tenim qui ens defensi"

El col·lectiu Revolta Pagesa ha anunciat la creació del Gremi de la Pagesia Catalana, una organització independent per defensar els interessos del sector

RedaccióActualitzat

Nova jornada de protestes de la pagesia. A les 10 del matí d'aquest dilluns han començat els primers talls en passos fronterers entre Espanya i França, des de Catalunya fins al País Basc i a les dues bandes dels Pirineus. Els manifestants mantindran el bloqueig durant 24 hores.

El sector agrícola i ramader està convocat per diversos col·lectius, liderats per Revolta Pagesa, i, aquest cop, els talls es fan juntament amb agricultors i ramaders francesos.
 

Quines carreteres hi ha tallades?

Des de quarts d'onze del matí, hi ha bloquejats cinc passos fronterers de punta a punta del país, des de la Vall d'Aran fins a l'Alt Empordà:

AP-7: tallada des de Llers fins a la Jonquera en sentit nord. A la frontera, també està tallada en sentit sud. Trànsit informa que hi ha retencions de fins a 20 quilòmetres i es desvien els vehicles en sentit nord per l'N-II.

► N-230 i N-141: tallades a Bossòst en els dos sentits.

► N-145: tallada entre la Seu d'Urgell i les Valls de Valira. Hi ha retencions de fins a 8 quilòmetres en els dos sentits de la marxa en una protesta marcada per les intenses precipitacions i tempestes que hi ha hagut aquesta tarda a tot l'Alt Urgell.

Tot i la pluja els pagesos mantenen els talls a la Seu d'Urgell
Tot i la pluja, els pagesos mantenen els talls a la Seu d'Urgell, a tocar de la frontera amb Andorra (3Cat/Rosa Talamàs Tapiolas)

A més, aquest punt és un dels accessos a Andorra, fet que ha obligat algunes persones a travessar la frontera a peu.

► N-152: tallada a Puigcerdà en els dos sentits.

C-38: tall a partir de Molló en sentit nord.

No s'ha anunciat cap tall a l'N-II, que estarà oberta només per a turismes.

Pots veure els talls en aquest mapa:

 

Quines són les principals reivindicacions?

Reclamen més seguretat alimentària sobre els productes importats, prioritzar els locals i eliminar els impostos en l'ús d'energies en l'agricultura i la ramaderia. També insten els governs espanyol i francès a iniciar negociacions per abordar les seves demandes, amb unes protestes que han fet coincidir amb la campanya per a les eleccions europees.

"Sempre volem tocar la porta dels polítics quan fan eleccions", ha explicat Eduard Escolà, portaveu de Revolta Pagesa, des del tall a la Seu d'Urgell, i ha avisat: "Si no aconseguim un acord en els pròxims dies o mesos, aquestes mobilitzacions segurament tornaran de forma indefinida".

La Jonquera és un dels cinc punts on la frontera amb França està tallada (3Cat)

I és que els col·lectius que s'han sumat a aquestes protestes busquen pressionar els estats i la Unió Europea, en plena campanya electoral. Justament, per aquesta coincidència, Unió de Pagesos, el sindicat majoritari del sector a Catalunya, no s'hi ha sumat. No veuen "legítim" mobilitzar-se en aquest marc.

Martí Planas, portaveu de Revolta Pagesa, ha criticat l'absència del sindicat majoritari. "Hauríem de ser-hi tots, això no va de banderes ni de colors, tots som pagesos i jo no li pregunto a ningú què vota ni què parla", ha declarat des del tall de la Jonquera, on hi hauria més d'un centenar de tractors catalans i menys de deu provinents de França.
 

Revolta Pagesa anuncia la creació del Gremi de la Pagesia Catalana

A les set de la tarda d'aquest dilluns, i en les diverses assemblees convocades, el col·lectiu de Revolta Pagesa ha anunciat la creació del Gremi de la Pagesia Catalana

L'associació neix amb vuit socis, un per cadascuna de les vegueries de Catalunya, amb l'objectiu de ser "escoltats" i "diferenciar-se" de la resta d'associacions agràries. 

"Serà una organització independent, democràtica, lliure i transparent", asseguren. En aquest sentit, el col·lectiu apunta que "el sector agrari no té qui el defensi davant les contínues agressions que pateix":

"El sistema existent no funciona, prova d'això és la contínua pèrdua d'explotacions, pèrdua de rendibilitat, la crisi de preus, i sobretot la manca de sensibilitat de les administracions".

Per tot plegat, han registrat el gremi avui, i pròximament concretaran les bases de la primera assemblea on es constituiran els estatuts i els càrrecs.

Membres de Revolta Pagesa anunciant la constitució del gremi en el tall de l'AP-7 a la Jonquera (ACN/Gemma Tubert)

Fins quan estan convocats els talls?

Els talls han començat a partir de les 10 del matí i s'aixecaran a la mateixa hora d'aquest dimarts.

Ara bé, en el cas de l'AP-7, les autoritats franceses han tallat l'accés a l'autopista a les 7 del matí i avisen que els camions que es trobin bloquejats hauran d'esperar que s'hi reobri el trànsit per poder seguir el trajecte.

Pel que fa al pas del Pertús per la Nacional, han informat que només es permetrà el pas als vehicles lleugers, no pas als camions.


Bloquejos al País Basc i l'Aragó

A la mobilització d'una part de la pagesia catalana s'hi han afegit agricultors aragonesos i bascos

Així, la carretera N-330 està tallada a Canfranc, a Osca, i l'A-135 a l'altura del Portalet, el pas fronterer amb França. També estan tancats els passos d'Irun-Biriatu, al País Basc.


Talls "sense destrosses"

En qualsevol cas, Revolta Pagesa assegura que vol que la d'aquest dilluns sigui una "manifestació pacífica i sense destrosses". Per això, han demanat a les persones que s'hi sumin que compleixin les normes de seguretat i el procediment pactat amb els Mossos, que inclou punts com que els vehicles hauran de circular en un únic comboi quan es dirigeixin als punts dels talls o que portin sempre les armilles reflectants.

Pagesos al tall de Bossòst en els dos sentits
Pagesos al tall de Bossòst, a la Vall d'Aran, en els dos sentits (3Cat)

"Tot ha de quedar ben recollit i net", subratllen en un comunicat informatiu. En aquest sentit, recorden que "els participants no hauran de realitzar actes que produeixin danys a les vies de circulació, ja sigui al paviment, les baranes metàl·liques, l'arbrat i vegetació, ni encendre foc que pugui ocasionar danys", com sí que va passar aïlladament en les protestes del febrer.


Els transportistes parlen de "greuge evident"

Per la seva banda, l'Associació General d'Autònoms-Pimes Transportistes de Catalunya (AGTC) acusa la Conselleria i el Ministeri d'Interior de "passivitat i complicitat" amb les protestes. 

A més, asseguren que els ocasionarà "injustificadament" pèrdues milionàries i exigeixen al govern la lliure circulació de béns i mercaderies dels més d'11.000 camions que travessen cada dia la frontera per unes accions que titllen de "radicals".

També la Coordinadora d'Organitzacions de Transportistes (COT) ha dit en un comunicat aquest dilluns que els talls causen un "greuge evident" al sector i reclamen a l'administració "solucions" per garantir el pas dels vehicles. També han assegurat que les protestes les acabaran "pagant" els transportistes.

ARXIVAT A:
TrànsitAgriculturaRamaderia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut