Bussos treballant en una carretera inundada a Erftstadt-Blessem (Reuters/Thilo Schmuelgen)

Alemanya treballa sense descans per buscar desapareguts després d'unes pluges històriques

Ja són 183 els morts comptabilitzats fins ara a causa de les greus inundacions que han afectat l'oest d'Europa

Actualitzat

Veïns i meteoròlegs qualifiquen d'històriques les pluges torrencials que han impactat l'oest d'Europa, amb pèrdues humanes i destrosses mai vistes. Almenys 183 persones han mort a l'oest d'Europa, 156 de les quals a Alemanya, en les pitjors inundacions de què es té memòria.

Els equips de rescat busquen supervivents entre la runa de les cases destruïdes i als soterranis, on molts van buscar refugi. Centenars de persones encara estan desaparegudes, però és molt complicat fer un balanç de la tragèdia perquè la xarxa telefònica ha caigut i moltes carreteres estan tallades.

També continua la tasca de retirar el fang i les immenses acumulacions de runa i vehicles destrossats per poder començar la reconstrucció de les zones afectades per les inundacions. Ara com ara encara no hi ha cap quantificació de danys, tot i que es preveu altíssima.

Una zona residencial destrossada per les pluges a Dernau (Reuters/Wolfgang Rattay)
Una zona residencial destrossada per les pluges a Dernau (Reuters/Wolfgang Rattay)

La cancellera alemanya, Angela Merkel, anirà aquest diumenge a les zones sinistrades, una visita que ja ha fet aquest dissabte el candidat a succeir-la a les eleccions de setembre, i actual primer ministre del land del Rin del Nord-Westfàlia, Armin Laschet, que ha assegurat que "ens hem de prendre seriosament el canvi climàtic".


Ahr, el petit riu que ha trencat tot el poble

L'epicentre del desastre és al nord-oest d'Alemanya. Allà, el riu Ahr s'ha fet un nom entre els protagonistes de les catàstrofes naturals. Es va desbordar i va arrasar el poble que li dona nom, Ahrweiler. Van caure més de 180 litres per metre quadrat en molt poca estona. Les autoritats parlen d'almenys 90 morts.

L'enviat especial de TV3, Joan Raventós, s'hi ha desplaçat i ha pogut ser testimoni del paisatge irreconeixible que hi ha quedat i de les tasques urgents per buscar supervivents:

 

A Bèlgica, almenys 27 persones han mort i hi ha una vintena de desapareguts, a més d'importants destrosses i comunitats senceres sense llum. Desenes de milers de persones han hagut de ser evacuades tant a Bèlgica com als veïns Països Baixos per por del desbordament dels rius.

Als Països Baixos els preocupen els dics, ja que gran part del territori està sota el nivell del mar, protegit per un complex i antic sistema de dics i de modernes barreres de ciment. El primer ministre holandès, Mark Rutte, ha declarat zona catastròfica el sud del país.

ARXIVAT A:
Inundacions Crisi climàticaAlemanya
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut