Els alcaldes exigeixen un pla d'inversions que resolgui el problema "estructural" i volen interlocució directa amb Endesa
Els alcaldes exigeixen un pla d'inversions que resolgui el problema "estructural" i volen interlocució directa amb Endesa

Alcaldes de la Costa Brava reclamen a Endesa una solució als talls de llum "endèmics"

Segons la companyia, la xarxa elèctrica està dimensionada per les potències contractades i atribueix algunes avaries a consums superiors als contractats d'alguns clients

A Sant Feliu de Guíxols, Platja d'Aro, Palamós, Calonge i Sant Antoni, Palafrugell i l'Escala, l'arribada de l'estiu és els últims anys sinònim d'apagades i talls de llum que poden durar minuts o, de vegades, allargar-se durant hores.

Els alcaldes d'aquestes sis poblacions de la Costa Brava exigeixen a Endesa un pla d'inversions a la xarxa elèctrica que acabi amb la sobrecàrrega que tenen les línies cada estiu. Diuen que la xarxa té un dèficit estructural, que la situació ve de lluny i que els usuaris viuen any rere any els inconvenients de quedar-se sense subministrament elèctric.

"Sabem quins són els problemes: les línies se saturen, i el que cal és millorar-ne les instal·lacions", diu l'alcalde de l'Escala, Josep Bofill.

Si Endesa no mou fitxa, els alcaldes ja avancen que demanaran empara a la Generalitat davant els talls de llum "endèmics".

Els alcaldes asseguren que al pic de la temporada turística, quan entre els sis municipis arriben a sumar més de 400.000 persones que hi estiuegen, és "inadmissible" quedar-se a les fosques. "La situació no és acceptable i més tenint en compte que el turisme s'està recuperant després de dos anys difícils com els que hem viscut", critica l'alcalde de Calonge i Sant Antoni, Jordi Soler.

Veuen 'inadmissible' quedar-se a les fosques al pic de la temporada turística
Veuen "inadmissible" quedar-se a les fosques al pic de la temporada turística (CCMA)

Volen solucions definitives per a la xarxa elèctrica, que vagin més enllà dels "pedaços" per recuperar el subministrament elèctric de forma ràpida. A més, reclamen tenir interlocució directa amb algun responsable de la companyia.

A Calonge i Sant Antoni ja han tingut talls importants en el subministrament de llum durant sis dies. A Palafrugell van tenir apagades al juny de més dues hores durant tres dies. Però el que preocupa més, i que veuen "gravíssim", són els microtalls que tenen els nuclis costaners.

Denuncien que la situació ve de lluny i es repeteix any rere any cada estiu
Denuncien que la situació ve de lluny i es repeteix any rere any cada estiu (CCMA)

Els alcaldes consideren que els talls de llum impacten de ple en la imatge de la Costa Brava com a destinació turística i no poden continuar si es volen mantenir com a "destí de qualitat".

Per la seva banda, Endesa assegura que la xarxa elèctrica de les sis poblacions està ben dimensionada segons les potències contractades i és "robusta".  La companyia atribueix algunes avaries a consums superiors als contractats d'alguns clients del sector de l'hostaleria i la restauració.

Endesa diu que el problema ve de la fusió de fusibles perquè alguns clients de l'hostaleria i la restauració consumeixen 'molt més' de la potència contractada
Endesa diu que el problema ve perquè alguns clients de l'hostaleria i la restauració consumeixen "molt més" de la potència contractada (CCMA)

D'altra banda, Endesa explica que no ha calgut instal·lar cap grup electrogen perquè totes les avaries d'aquest estiu s'han resolt en un termini màxim de dues hores. Amb tot, la companyia insisteix que estan en contacte amb els ajuntaments afectats i que treballen coordinadament amb ells en l'execució d'obres de millora.

ARXIVAT A:
Energia
Anar al contingut