Algunes de les nombroses espècies d'estrelles de mar descobertes (Museums Victoria)

Així són les noves espècies de peixos descobertes en aigües inexplorades d'Austràlia

Un equip d'investigadors ha fet la descoberta en dos parcs marins situats a 2.500 quilòmetres de la costa occidental d'Austràlia

Marc Prats RuhíActualitzat

El 80% dels oceans continua inexplorat. Bé, des d'ara una mica menys, ja que un equip d'investigadors ha estat rastrejant dos parcs marins situats a 2.500 quilòmetres de la costa occidental d'Austràlia, en una expedició que ha acabat sent un somni fet realitat ja que s'han descobert diverses espècies de peixos desconegudes fins avui, com aquests peixos voladors:

L'expedició va partir el passat 30 de setembre amb unes expectatives ja força altes. D'entrada es va cartografiar el fons marí de la zona de les illes Cocos Keeling durant més d'un mes.


Segons explicava un dels seus membres, Tim O'Hara, conservador d'invertebrats marins del Museums Victoria, la regió triada està coberta de muntanyes submarines massives formades durant l'era dels dinosaures, cons volcànics, canons i crestes, en una conjunció crítica entre els oceans Pacífic i Índic.

"Estem molt entusiasmats amb la perspectiva de descobrir noves espècies, potser fins i tot noves branques de l'arbre de la vida, que fins ara s'han mantingut amagades sota les onades en aquesta regió inexplorada."

in Marine Vertebrate research laboratory holding a specimen jar containing Brittle Stars
El doctor Tim O'Hara, al laboratori (Museums Victoria)

Un tresor d'espècies noves per a la ciència

L'expedició va treballar amb unes petites xarxes d'arrossegament que va fer baixar fins a una profunditat de 5.500 metres. Fins a un terç de les espècies que hi van recollir poden ser noves per a la ciència: des del que han anomenat peix ratpenat, fins a un tipus d'anguila cega amb la pell transparent, o peixos caminants sobre xanques, a més de crancs, nombroses estrelles de mar cargols de mar, entre d'altres.

Un cop el vaixell torni a terra ferma, les criatures mostrejades seran estudiades per taxònoms especialitzats en diferents grups d'animals per confirmar-ne la identitat o descriure noves espècies, utilitzant l'ADN extret dels animals com a font vital d'informació.

El vaixell Investigator, amb el qual s'ha fet aquesta expedició de recerca (CSIRO)

La directora general del Museums Victoria, Lynley Crosswell, ha destacat la importància de la descoberta: 

"Els resultats de la investigació d'aquest viatge seran inestimables per a la nostra comprensió dels entorns marins profunds d'Austràlia i l'impacte que els humans hi tenen."

Aquestes són algunes de les espècies descobertes:

L'anguila cega té una pell fluixa i transparent (Ben Healley/Museums Victoria)
 El peix ratpenat remena el seu camí pel fons marí amb unes petites cames d'aleta amb grans peus (Ben Healley/Museums Victoria)
El peix "Pleuronectiformes" (Ben Healley/Museums Victoria)
El "Congridae", de la família de les morenes (Ben Healley/Museums Victoria)
Un peix que camina sobre les seves llargues potes, trobat a 700 metres de profunditat (Museums Victoria)
El peix semitransparent "Bathysaurus Mollis" (Museums Victoria)
El "Fangfish" amb els seus destacats ullals (Robert French/Museums Victoria)
El petit tauró "Cookiecutter Shark" (Robert French/Museums Victoria)
Algunes de les nombroses espècies d'estrelles de mar descobertes (Nish Nizar/Museums Victoria)

 

 

ARXIVAT A:
Medi ambientRecerca científicaAustràlia
Anar al contingut