Eleccions municipals a Barcelona, diumenge 28 de maig del 2023
ELECCIONS MUNICIPALS 2023

Així és el perfil dels votants de cada partit a les municipals de Barcelona

Colau té votants més joves, mentre que la meitat dels electors de Trias, Collboni i Sirera són jubilats; Vox té un electorat molt masculí i més proporció de joves de 18 a 29 anys, i ERC té un gruix de votants semblant a la mitjana de la població

Sofia Breitenstein, investigadora del departament de Ciència Política de la UBActualitzat

L'endemà d'unes eleccions, amb afany d'entendre i pair els resultats, sempre sorgeixen les preguntes de quin perfil de persona ha votat quin partit. Apareixen especulacions a tot arreu, de si els d'ingressos baixos o de si les dones han votat un partit o un altre. Però no sempre és fàcil respondre aquestes preguntes amb els resultats electorals, ja que són dades agregades on, per raons evidents, no consta la informació individual.

Per això, podem fer servir el sondeig de GAD3 per a TV3 i Catalunya Ràdio, que ens permet veure el perfil sociològic del votant dels diferents partits. En aquest cas, fem servir les dades dels enquestats a Barcelona i mirem si els que van declarar que votarien una candidatura o una altra el 28M varien per gènere, edat, nivell d'estudis i situació laboral.

 

 

Pel que fa al gènere, Vox és el partit que té una proporció més elevada d'homes. Un 69% dels votants de Vox són homes i només un 31%, dones. Aquesta diferència de gènere tan elevada és única d'aquest partit i va en línia del que ja hem vist amb dades de sondejos d'altres eleccions (com va passar a les eleccions al Parlament del 2021, i recollia aquí Jordi Muñoz, o com explica el llibre "Vox. The rise of the spanish populist radical right", del professor Jose Rama Caamaño).

ERC i Barcelona en Comú també tenen una proporció d'homes més elevada que de dones (58% i 56%, respectivament), però la diferència no és tan pronunciada com en el cas de Vox. A l'altra banda, el PSC té un electorat lleugerament més femení (55%).

 

 

 

Si ens fixem en l'edat dels votants, torna a destacar Vox, que és el partit que té més proporció de votants joves (entre 18 i 29 anys) i menys percentatge de votants de 65 anys o més.

També destaca Barcelona en Comú com el partit que té un electorat més jove: destaca per tenir molts votants en la franja de 30 i 44 anys i molt pocs entre els majors de 65. En canvi, el PSC, el PP i Trias per Barcelona tenen un electorat més envellit que la mitjana de la mostra. Gairebé la meitat de l'electorat d'aquests tres partits són persones en edat de jubilació. Jaume Collboni té un 47% de votants majors de 65 anys; Daniel Sirera, també un 47%, i Xavier Trias, un 45%. ERC té un electorat bastant semblant al total de la mostra.

 

 

Pel que fa al nivell d'estudis, les dades tornen a mostrar una diferència interessant: Trias per Barcelona és la candidatura que té una proporció més elevada de votants amb estudis universitaris (64%) i, en canvi, en té menys amb estudis secundaris (29%). En una línia semblant, Barcelona en Comú també té una proporció més elevada de votants amb estudis universitaris (62%).

ERC aconsegueix atreure uns perfils de votants semblants al conjunt de la població, i és un partit més competitiu entre les persones amb un nivell d'estudis més baix. El 20% té estudis primaris o inferiors; el 38%, secundaris, i el 42%, universitaris. El PSC i el PP també tenen una proporció més elevada de votants amb nivell d'estudis primaris o inferiors, i Vox destaca per la proporció de persones amb estudis secundaris.

 

 

Pel que fa a la situació laboral, Vox destaca per tenir fins a un 21% d'autònoms o empresaris, proporció molt més elevada que la resta de partits (la mitjana de l'enquesta és un 8%).

També destaca l'elevada proporció de jubilats en els electorats de Xavier Trias (51% dels votants), de Daniel Sirera (50%) i de Jaume Collboni (49%). En consonància amb l'edat dels seus votants, tant Vox com Barcelona en Comú tenen proporcions molt més baixes de jubilats que la mitjana de la mostra (42%).

Ada Colau és la candidata que té més proporció de votants treballant al sector privat. Al sector públic, destaca també Barcelona en Comú, conjuntament amb ERC.

ARXIVAT A:
Eleccions municipals 2023
Anar al contingut