Mark Zuckerberg, màxim responsable de Facebook, Instagram i Whatsapp, aquest dimecres al Senat dels Estats Units (Reuters)
Washington, EUA

Acusen Zuckerberg de tenir "les mans tacades de sang" pels abusos a menors a les xarxes

Els directius de les xarxes socials compareixen al Senat dels Estats Units per testificar davant els legisladors que preparen lleis per controlar-les

RedaccióActualitzat

Els màxims responsables de les principals xarxes socials han comparegut aquest dimecres al Senat dels Estats Units per testificar davant de la comissió que treballa en l'elaboració de lleis per controlar-les.

A Mark Zuckerberg, de Facebook, Instagram i WhatsApp, la senadora republicana Lindsey Graham l'ha arribat a acusar de tenir "les mans tacades de sang" pels casos d'abusos sexuals a menors a les seves xarxes:

"Senyor Zuckerberg, vostè i també les altres empreses, encara que no els agrada que es digui, tenen les mans tacades de sang."

Graham i els altres senadors han basat les seves afirmacions i argumentacions en estudis i informes que denuncien les afectacions que les xarxes socials produeixen en nens i adolescents.

El cap de Meta, la matriu de les tres xarxes, s'ha defensat dient que no hi ha evidència científica que relacioni l'ús de les xarxes amb un augment de l'assetjament i les patologies mentals entre els joves:

"Un informe recent de les Acadèmies de Ciències, que va avaluar més de 300 estudis, no dona suport a la conclusió que les xarxes socials causen canvis en la salut mental dels adolescents."

Això ha provocat protestes de les famílies que hi han anat convidades perquè han denunciat abusos als seus fills a través de les xarxes, i que han exhibit fotografies dels menors.

Mark Zuckerberg adreçant-se a les famílies denunciants d'abusos a menors, aquest dimecres a Washington (Reuters)

De tota manera Zuckerberg ha demanat perdó a les famílies pels casos d'abusos que hi ha hagut, i ha admès que fins ara potser no s'ha fet prou per evitar-los.

Però no ha acceptat ser-ne responsable, i els senadors han replicat mostrant correus electrònics interns en els quals Zuckerberg rebutjava una proposta d'un directiu de Meta per contractar desenes d'enginyers per millorar la seguretat.


També TikTok, Twitter i Discord

El director executiu de TikTok, Shou Chew, ha dit que aquest any invertirà més de 2.000 milions de dòlars en seguretat, i el de Discord, Jason Citron, que fan servir intel·ligència artificial per detectar els criminals.

Per la seva banda, Linda Yaccarino, directora d'X/Twitter, propietat d'Elon Musk, ha dit que menys de l'1% dels usuaris d'aquesta xarxa tenen entre 13 i 17 anys, i per això considera que no tenen aquest problema.

El senador demòcrata Dick Durbin, president del Comitè Judicial on es feia l'audiència, ha dit que tot això estava molt bé, però que si funcionés de debò no caldria fer lleis noves per posar ordre.

Reclamen mesures de control per evitar els abusos a menors

Durbin ha citat estadístiques de l'ONG Centre per als Nens Desapareguts i Explotats que afirmen que hi ha un creixement molt alt dels casos de depredadors sexuals que extorsionen menors a les xarxes.

En aquest sentit, ha defensat una de les lleis en les quals treballen, l'anomenada llei stop CSAM, que vol introduir mesures de control per evitar que les xarxes facilitin l'explotació i els abusos a menors.

El senador republicà Ted Cruz, per la seva banda, ha retret a Zuckerberg que a Instagram s'avisi quan una imatge pot mostrar abusos, però que no es bloquegi l'accés a la imatge.

Els senadors han preguntat als directius si donaven suport als projectes de llei que estan en marxa, però cap d'ells ha donat una resposta clara, i això ha fet mostrar molt d'escepticisme a la senadora Graham:

"Si esperem que aquests paios resolguin el problema, ens morirem esperant."

El director executiu de TikTok, Shou Chew; la de Twitter/X, Linda Yaccarino, i Mark Zuckerberg, aquest dimecres a Washington (Reuters)

Aplicar els criteris de seguretat dels avions

Per la seva banda la senadora demòcrata Amy Klobuchar ha reclamat que s'apliqui a les xarxes socials els mateixos criteris de seguretat que hi ha en l'aviació, per exemple:

"Quan un avió de Boeing va perdre una porta en vol fa unes setmanes, ningú va qüestionar la decisió de deixar tots els avions d'aquell model a terra. Per què no estem fent el mateix amb aquestes plataformes?"

 

 

ARXIVAT A:
Xarxes socials Internet
Anar al contingut