Puigdemont s'ha dirigit a l'auditori per videoconferència, on ha defensat "l'esperit de l'1-O" (ACN/Ariadna Comas)

Puigdemont celebra el retorn a l'esperit de l'1-O i assegura que "cal explorar aquest camí"

En l'acte unitari de les entitats independentistes pel sisè aniversari de l'1 d'Octubre, l'expresident ha dit que veu un canvi "en la bona direcció"

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

Fins a 4.500 persones s'han concentrat a la Plaça de Catalunya aquesta tarda, segons la Guàrdia Urbana, per seguir l'acte conjunt convocat per les entitats independentistes per commemorar el sisè aniversari del referèndum de l'1-O. Un acte que ha comptat amb l'assistència telemàtica de Carles Puigdemont i que han presentat els actors Joel Joan i Carme Sansa.

Sota el lema "Defensem l'1 d'Octubre: independència, autodeterminació, amnistia", el Consell de la República, l'ANC, Òmnium Cultural, l'AMI -- l'Associació de Municipis per la Independència-- i la Intersindical-CSC han convocat la ciutadania per mostrar la seva "lleialtat" amb el procés i "per reivindicar que votar no va ser cap delicte" i que no s'hauria d'haver processat ningú per fer-ho o per organitzar-ho.


Puigdemont assegura que les coses "han començat a canviar"

El president Puigdemont ha assegurat que sempre es recordarà "amb orgull" el referèndum de l'1-O del 2017, i que tots els intents de restar-li transcendència "han fracassat i fracassaran".

També ha reconegut que aquests sis anys "el camí no ha estat gens fàcil, ens hem entrebancat més d'una vegada i no ens ho hem posat fàcil ni nosaltres mateixos", però que, així i tot, "l'1 d'Octubre és un colossal exemple de resiliència i de resistència i amb aquestes eines hem de fer la feina que ens queda pendent sense perdre l'alè, sense perdre els punts cardinals ni tampoc malvendre'ls buscant sortides personals en lloc de fer passes endavant per l'avenç col·lectiu".

Puigdemont no ha parlat directament de l'amnistia, però tampoc s'ha tancat a la seva negociació i ha celebrat "el retorn de l'esperit de l'1-O".

"Ni ho deixem córrer ni acceptarem que ningú giri full en nom nostre. Avui les coses han començat a canviar, no prou ni de bon tros, però sí en la bona direcció. I cal que entre nosaltres explorem aquest camí i de manera més efectiva, no per la pressa, sinó perquè no tenim tot el temps del món i ja n'hem perdut massa."

Puigdemont ha dit que "ja n'hi ha prou d'autoflagel·lar-se" i ha assegurat que "la independència la culminarem amb més autoestima, que no vol dir absència d'autocrítica; amb més empatia, que no vol dir comprensió absoluta; amb més convenciment del que som capaços, que no vol dir ignorar les nostres mancances i els nostres límits. I sent imperfectes i cometent errors, que no vol dir que ens resignem".

"La fórmula existeix i només ens hem de decidir a aplicar-la. Hem de fer el possible, per una confluència de voluntats, que l'1-O esdevingui el nervi que determini l'acció política que construeix la nació, que salva la llengua i que ens encamina al reconeixement internacional i a la llibertat que ningú té dret a negar-nos."


Sense estelada a l'escenari

L'acte, que ha durat gairebé una hora, ha començat a les sis de larda amb el públic reclamant "l'estelada a l'escenari", on només hi havia una senyera i una bandera europea. Joel Joan ha demanat que algú n'hi donés alguna i el públic n'ha llançat diverses a l'escenari, que els dos presentadors han penjat com han pogut.

El públic ha llançat estelades perquè les posessin a l'escenari, on no n'hi havia cap (CCMA)

Un cop redecorat l'escenari, l'actor Joel Joan ha donat la benvinguda a l'auditori amb un "Com esteu, poble en vies d'extinció?", fent referència a les polèmiques declaracions de fa 10 dies de l'expresident del govern espanyol Felipe González.

Amb una plaça Catalunya plena a vessar i molta gent arribant des dels carrers que hi van a parar, com la Rambla, la Rambla Catalunya, Pelai o el carrer Bergara, Joel Joan ha assegurat: "Avui no commemorem una derrota, sinó que celebrem una victòria", perquè "fa sis anys vam votar" en un referèndum "molt legal".

"En aquest referèndum, el poble català va votar a favor de la independència amb un 90,18% dels vots a favor i una participació del 43% del cens. Ens ho volen fer petit, això, i petit no va ser, va ser molt gran."

"I com que l'Estat no ens ho perdona", ha afegit, tenim "milers de represaliats i 4 persones exiliades que avui ens acompanyen telemàticament, com són Clara Ponsatí, Marta Rovira, Toni Comín i el president Puigdemont".

Carme Sansa ha afegit que "votar no pot ser cap delicte" i ha explicat que l'objectiu de l'acte és defensar aquell referèndum "i exigir la independència":

"El resultat del referèndum és vigent i només pot ser modificat per sufragi de la ciutadania de Catalunya."


L'AMI demana "cuidar la cohesió del moviment"

Els primers oradors a intervenir han estat Sergi Perelló, de la Intersindical-CSC, i Jordi Gaseni, president de l'AMI, l'Associació de Municipis per la Independència, que acull 778 municipis dels 947 que hi ha a Catalunya.

Gaseni ha demanat "acabar la feina" que no es va poder acabar fa sis anys, quan "ho vam tenir a tocar", i per això ha reclamat "acords en positiu, que defensin els represaliats, els nostres soldats, de la força repressiva de l'Estat". També ha demanat "cuidar la cohesió del moviment" i que tothom faci força des d'on pugui, també des de la política municipal:

"És imprescindible continuar fent política nacional des dels municipis. Diguem prou! Demano que no donem més alcaldies a l'unionisme."

Minuts abans de començar l'acte, la plaça Catalunya i els carrers que hi porten estan plens de gom a gom (CCMA)

Òmnium i l'ANC, en desacord per l'amnistia

Els presidents de l'ANC i Òmnium s'han contradit, en els seus discursos, al voltant de les negociacions per a l'amnistia de tots els represaliats.

Dolors Feliu ha assegurat que l'amnistia és "un parany" per "blanquejar" l'Estat abans que arribi una eventual condemna del Tribunal Europeu dels Drets Humans". Just després, però, el president d'Òmnium, Xavier Antich, l'ha reivindicat per "forçar l'Estat a reconèixer que votar no és delicte",

En la convocatòria de l'acte, Òmnium ja havia recordat que hi ha més de 4.400 persones represaliades per defensar el dret a l'autodeterminació l'any 2017, una xifra que, assegura l'entitat, "anirà creixent".

Per això, tant Òmnium com la resta d'entitats independentistes reclamen "una estratègia unitària" per aconseguir, no només l'amnistia de tots els represaliats, sinó també l'autodeterminació i la independència.

Les entitats han fet una crida tant als partits polítics com a la ciutadania a omplir els carrers per fer pressió i demostrar que continuen mobilitzats, segons va explicar en la convocatòria de l'acte el president de l'AMI, Jordi Gaseni:

"Necessitem que el carrer torni a bullir. Cadascú ha d'estar allà on ens pertoca. Hem d'ensenyar i demostrar la força de tots aquests anys."


Puigdemont demana tornar a la "fórmula original"

Abans de començar l'acte, Carles Puigdemont ja ha fet una crida, a través de les xarxes socials, a "retornar a la fórmula original" i ha advertit que "desacreditar i deslegitimar" l'1-O allunya l'independentisme de la "victòria".

En una publicació a X --antiga Twitter--, l'expresident de la Generalitat ha reivindicat que la votació va ser possible "gràcies a la unitat política, al lideratge de les institucions i a la mobilització civil, democràtica i no violenta". I ha avisat que "tot el que s'aparti d'aquesta fórmula magistral s'aparta de la victòria".


Per la CUP, no es pot deslligar l'amnistia de l'autodeterminació

A l'acte unitari hi han assistit la plana major de Junts, com Laura Borràs, Jordi Turull, Josep Rull o Xavier Trias, i també d'ERC i la CUP, amb Carles Riera al capdavant, que han valorat la mobilització ciutadana d'aquest diumenge, amb les negociacions per a una eventual investidura de Pedro Sánchez de rerefons.

La presidenta de Junts per Catalunya, Laura Borràs, ha remarcat que l'independentisme té una "oportunitat única" a Madrid, mentre Pilar Vallugera, diputada d'Esquerra Republicana al Congrés dels Diputats, ha deixat clar que "el referèndum reconegut per totes les parts és l'únic que pot substituir l'1-O", i s'ha mostrat satisfeta, ha dit, que cada vegada hi hagi més consens entre l'independentisme per seguir aquest camí.

Des de la CUP, Carles Riera ha avisat a socialistes i Comuns que "el conflicte no es resol només amb una llei d'amnistia". Un retret que també ha traslladat a Esquerra i Junts, a qui ha advertit que les resolucions parlamentàries s'han de complir:

"És inacceptable una llei d'amnistia sense autodeterminació; o referèndum o referèndum".

 

Aragonès aposta per un nou referèndum

Aquest matí Pere Aragonès ha advertit que l'amnistia no soluciona per si mateixa el problema amb l'Estat i ha assegurat que és el referèndum el que se situa al centre de la resolució del conflicte.

Aragonès ha demanat "fermesa" per negociar un nou referèndum (ACN/Nia Escolà)

En aquest sisè aniversari de l'1-O, el president de la Generalitat ha fet una declaració institucional des de Fonollosa, al Bages, un dels municipis que va patir especialment la repressió de la Guàrdia Civil.

En el seu discurs, Aragonès ha celebrat que hi hagi una posició conjunta per negociar i ha recomanat "fermesa".

"El conflicte amb l'estat espanyol només es pot resoldre votant, amb urnes, paperetes i vots."

L'ANC no vol cap més "mandanga històrica"

L'ANC, però, ha rebutjat aquest matí qualsevol negociació per l'amnistia perquè creu que blanqueja l'estat espanyol i ha demanat als partits independentistes que facin efectiva la independència al Parlament de Catalunya o convoquin eleccions.

En un acte a la plaça Urquinaona de Barcelona, símbol de les protestes contra la sentència de l'1-O, la presidenta de l'entitat, Dolors Feliu, ha assegurat que l'amnistia només és una via que ha trobat el govern espanyol per eludir les possibles sancions europees pel tracte donat als líders independentistes.

Feliu ha demanat menys "negociacions" i "moments històrics". "La independència s'ha de fer al Parlament de Catalunya", ha conclòs:

"L'única data històrica que volem és la de la independència, cap més pacte històric ni mandanga històrica."

Després de l'acte, s'ha fet una manifestació fins a la plaça Sant Jaume. Els concentrats s'han aturat davant de la comissaria de Via Laietana, on han llançat urnes en miniatura i paperetes del referèndum. Davant la Generalitat han llançat cartells amb el lema "Independència o eleccions".

Aquest matí, s'han llançat urnes en miniatura i paperetes del referèndum davant la caserna de Via Laietana (ACN/Nico Tomàs)

La presó Model ha acollit un acte unitari contra la repressió

Aquest matí també han confluït a l'antiga presó Model diverses marxes caminant i en moto convocades pels CDR. Sota el lema "Operació Judes: judici al poble català", s'ha celebrat un acte unitari organitzat per entitats i plataformes contra la repressió de l'1 d'Octubre.

L'acte, que s'ha pogut seguir també des de fora a través d'una pantalla gegant, ha posat l'accent en les persones represaliades pel procés des de l'1 d'Octubre, i també en totes aquelles que van sortir a defensar les urnes. I ha reclamat l'amnistia total per a tothom.

 

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OIndependènciaCatalunya
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut