El president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant la declaració institucional de l'1-O a Fonollosa
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant la declaració institucional de l'1-O a Fonollosa

Aragonès demana "fermesa" per negociar un referèndum: "El conflicte només es pot resoldre votant"

El president celebra que hi hagi una "posició conjunta" de l'independentisme per negociar amb l'Estat i diu que "l'amnistia per si sola no resol el conflicte"

Actualitzat

Coincidint amb el sisè aniversari de l'1-O, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha subratllat la necessitat que en un futur hi hagi un referèndum d'independència a Catalunya per resoldre el conflicte polític. Un referèndum amb un resultat que sigui "respectat i implementat", ha dit.

"El conflicte amb l'estat espanyol només es pot resoldre votant, amb urnes, paperetes i vots."

Una postura que cal defensar amb "fermesa" i amb la unitat de l'independentisme, ha remarcat. En aquest sentit, ha celebrat que ara hi hagi una "posició conjunta" per negociar amb l'Estat.

I és que Aragonès ha posat de relleu que "l'amnistia per si sola no resol el conflicte", sinó que per resoldre'l cal posar al centre l'autodeterminació i el referèndum.

En aquesta línia, ha defensat la necessitat de "liderar" el camí de les negociacions "amb fermesa" per aconseguir que es faci un referèndum que sigui "reconegut". Així, ha exposat que cal "utilitzar tota la força democràtica en la negociació, perquè allò que d'entrada sembla impossible es pot fer realitat".

Unes declaracions que arriben en plena negociació per a la investidura de Pedro Sánchez, després que l'amnistia es doni per feta i que ara ERC i Junts demanin establir les bases per a un referèndum com a condició per donar-li el sí com a president espanyol.  


Fonollosa com a símbol de l'1-O

Aragonès ho ha dit en una declaració institucional amb motiu de l'1-O des de la plaça 1 d'Octubre de Fonollosa, al Bages. S'ha fet a Fonollosa perquè va ser un dels municipis on hi va haver càrregues de la Guàrdia Civil durant la jornada del referèndum per la independència.

Prèviament, el cap de l'executiu ha fet una visita institucional a l'Ajuntament d'aquesta localitat, on ha estat rebut per l'alcalde, Eloi Hernàndez, d'ERC, i ha signat al Llibre d'honor.

Pere Aragonès signant el Llibre d'Honor de Fonollosa
Pere Aragonès signant al Llibre d'Honor de Fonollosa (CCMA)

 

Puigdemont també apel·la a la unitat política

Per la seva part, qui era president l'1 d'octubre del 2017, Carles Puigdemont, ha fet una crida a la resistència a través de Twitter i ha advertit que, ara, "la victòria no és completa".

Igual que ha fet Pere Aragonès, Puigdemont ha subratllat la necessitat que l'independentisme estigui unit i de recuperar la fórmula de l'1 d'Octubre: "la unitat política, el lideratge de les institucions i la mobilització civil, democràtica i no violenta".  

 

 

Sis anys de l'1-O amb el rerefons de la investidura

El sisè aniversari de l'1 d'Octubre arriba enmig d'un clima polític marcat per les condicions que els partits independentistes posen a una hipotètica investidura de Pedro Sánchez: l'amnistia i posar les bases per a un referèndum. Així, la proclama de l'independentisme de "tornar-ho a fer" torna a estar en el focus del debat sis anys després.

Per primera vegada, l'1 d'Octubre torna a coincidir en diumenge i les entitats sobiranistes volen aprofitar-ho per tornar a escenificar una imatge de múscul i unitat, malgrat la pèrdua de vots dels partits independentistes en les últimes eleccions generals. Més ara que Esquerra Republicana de Catalunya i, sobretot, Junts per Catalunya, tenen la clau de la governabilitat d'Espanya.


Un dia d'actes de commemoració

Al llarg del dia, les entitats independentistes es mobilitzen als carrers per fer pressió i reivindicar l'autodeterminació, amb un acte central i unitari a la tarda, a plaça Catalunya de Barcelona. L'han convocat el Consell de la República, l'ANC, Òmnium, l'AMI i la Intersindical, i comptarà amb l'assistència, de forma telemàtica, de Carles Puigdemont.

A primera hora del matí, ja hi ha hagut diverses marxes convocades pels CDR des d'alguns municipis de l'àrea metropolitana fins a la presó Model de Barcelona, que han provocat diverses afectacions de trànsit.

També s'ha fet, a partir de les 11 del matí, una manifestació de l'ANC, des de la plaça Urquinaona -icònic escenari de les reivindicacions per la sentència del procés- i fins a la plaça Sant Jaume.

 

 

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
Anar al contingut